Читај ми!

Prvih osam grla evropskog jelena stiglo u prihvatilište kod Knjaževca

U prihvatilište za jelene, izgrađeno prošle godine nedaleko od Knjaževca, pušteno je prvih osam jedinki ove plemenite životinje. Uskoro će ih tu biti više od 25 sa idejom da se sačuva i poveća fond jelenske divljači u ovom delu istočne Srbije. Projekat njihovog naseljavanja knjaževački lovci sprovode u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Pod okriljem noći, da se ne bi izložili velikom stresu, prvih osam jedinki evropskog jelena stiglo je u prihvatilište. Na desetak hektara ograđenog prostora, sedam košuta, od kojih je pet steonih i jedan mužjak provešće tri meseca pod nadzorom lovočuvara, posle čega će biti pušteni u prirodu.

„Jednom dnevno im stavimo, obiđemo ih. Ako imaju, naravno ne stavljamo kad nema potrebe. Imaju oni tu i prirodnu hranu dosta“, kaže lovočuvar Slobodan Đorđević.

„Zime više nisu kao nekad što su bile. Divljači je lakše na ovakvom vremenu i ovakvoj temperaturi da se snađu i za hranu“, napominje Višeslav Andrejević, upravnik lovišta Tresibaba“.

Životinje se po danu kriju u šumarcima prihvatilišta i teško ih je videti. Njihovo kretanje beleže nadzorne kamere.

„Tu nam je osmatračnica, da osmatramo, lakše da vidimo da li su svi tu, da li su zdravi i da li je sve u redu. Lakše se vidi odavde kad dođu na hranu, nego sa zemlje“, dodaje lovočuvar.

Na prostoru lovišta udruženja trenutno ima svega pedesetak jedinki jelena, u pograničnom delu Stare planine. Prihvatilište će doprineti povećanju broja te divljači i u centralnom delu lovišta, na drugom kraju opštine, a projekat njihovog naseljavanja knjaževački lovci sprovode u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

„Očekujemo da 2024. godine, u prvoj polovini, stignu još nekih dvadesetak grla i tako će biti i u 2025. i 2026. godini. Ukupno, za tri godine, u Knjaževac će da stignu negde iumeđu sedmdeset i osamdeset grla, što je jako bitno pošto ćemi mi u narednih deset godina imati jako veliku populaciju jelenske divljači u našoj opštini“, naglašava Marko Stojanović, predsednik LU Knjaževac.

Raskošna priroda opštine Knjaževac pruža idealne uslove za razvoj lovnog turizma od koga prihode ostvaruju i lovačka udruženja i seoska domaćinstva koja lovcima pružaju smeštaj. Izgradnja novog lovačkog doma koja će uskoro početi na periferiji grada dodatno će obogatiti taj segment turističke ponude.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару