Читај ми!

Kružna ekonomija ključna za svet bez otpada i zauzdavanje klimatskih promena

Rešenje za čistiju planetu i zaustavljanje globalnog zagrevanja je kružna ekonomija. Na tim poslovima u svetu radi četiri miliona ljudi, a prema prognozama do 2030. taj broj će se utrostručiti. Na sajmu zelene tehnologije Ekomondo u Italiji, Privredna delegacija Srbije razmenjuje iskustva sa liderima cirkularne ekonomije i nude svoja rešenja.

Pod kupole sajma u Riminiju stali su znanje, inovativnost i kreativnost kojima se, pored profita, u centar pažnje stavlja zaštita životne sredine i očuvanje resursa. O kružnoj ekonomiji ovde se uči od najboljih, od predstavnika 1.500 kompanija iz Evrope i sveta, pokretača održive budućnosti.

„Ekomondo je najrelevantnija izložba u oblasti Mediterana za cirkularnu ekonomiju i zelene tehnologije. Privlači sve više zemalja i postao je referentna tačka za italijanske i strane kompanije jer imaju najbolje tehnologije za reciklažu, pa se urbani otpad reciklira u nove proizvode. Balkan je za nas jedna od najvažnijih oblasti za Ekomondo, jer ulažete velike napore da se približite evropskim standardima i već ima dosta poslova između balkanskih zemalja i Italije“, kaže Alesandra Astolfi, direktorka organizacije "Italian Exhibition Group".

Kako bi unapredila poslovanje u skladu sa ekološkim zahtevima ali i sopstvenim interesima, kompanija iz Srbije uspostavila je saradnju sa italijanskim partnerom.

„Ovde smo pronašli liniju inovativne tehnologije za rafiniranje mešanih, obojenih metala. Proizvodi koje ćemo dobiti spadaju u kategoriju kritičnih materijala – bakar i aluminijum. Linija se instalira u našem novom industrijskom parku u Krnješevcima, čije otvaranje uskoro očekujemo. Benefit je što će ti kritični materijali sada ostati u Srbiji, biti prodavani našim livnicima u Srbiji. Do sada su se ti mešani obojeni metali izvozili u Evropu“, navodi Milica Uraz iz kompanije "Steel Impex".

Osmu godinu među izlagačima je i srpska kompanija koja svoj proizvod izvozi u 60 zemalja sveta.

„Imamo priliku da na jednom mestu prikažemo naše proizvode, da održimo sastanke sa kupcima i dobavljačima i, naravno, da proverimo šta radi konkurencija. To je ono što se očekuje od manifestacija ovog tipa tako da ćemo biti prisutni i ubuduće“, istakao je Žarko Bogovac, komercijalni direktor „Plastik Gogić“.

Italija postaje održivija i kroz organsku proizvodnju jer je 15 odsto celokupne poljoprivredne površine pod organski gajenim usevima. To je dvostruko više od proseka u Evropskoj uniji.

Ekomondo sajam u Riminiju je prilika da unapredimo našu organsku proizvodnju u našoj najvećoj žitnici, Vojvodini, koja trenutno ima pod zasadima oko 9.000 hektara organske proizvodnje, u čemu prednjači sektor ratarstva. Iskoristićemo ovu šansu da vidimo gde je Italija, gde je Evropa i da to primenimo na naše konkurse i kreditne linije koje nudimo poljoprivrednim proizvođačima i zemljoradničkim zadrugama u Vojvodini“, rekao je Goran Savić, direktor Razvojnog fonda Vojvodine.

Ako se potrudimo možemo imati svet vez otpada

Svet bez otpada zvuči neverovatno, ali je moguć i zato su neopodne sistemske promene prema resursima.

„Ekomondo je sjajna manifestacija novih zelenih tehnologija koje su za grad Beograd mnogo interesantne i moguće ih je implementirati. Grad Beograd kroz svoje planove i programe sprovodi kontrolu zagađenja vazduha, i kroz kontrolu kvaliteta vode i zemljišta. Sekretarijat za zaštitu životne sredine je u fazi postupku pripreme Strategije kontrole kvaliteta vodotokova drugogo reda“, navodi Jasmina Madžgalj iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

„Svako od nas mora dati svoj doprinos da kroz primarnu selekciju, na samom izvoru, u našem domaćinstvu odvajimo ove materijale. Država pominje uvođenje depozitnog sistema što će dodatno unaprediti sakupljanje ambalažnog otpada i to je prava cirkularna ekonomija koju danas na ovom sajmu vidimo“, objašnjava Slobodan Krstović, direktor za Održivi razvoj u NALED-u.

Ovo je godina bez presedana u zagrevanju kopna i mora, posebno u Mediteranskom basenu. Istovremeno italijanska Sirakuza najtoplije je mesto u Evropi. Zato Italija revizijom svog klimatskog i energetskog plana, podiže lestvicu, pa će krajem decenije proizvoditi dve trećine enegrije iz obnovljivih izvora i tako smanjiti emisiju štetnih gasova koji zagrevaju planetu. 

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару