Bio4kampus – mali naučni grad i jedinstveno mesto okupljanja

Ova godina doneće nauci nastavak radova na Bio4 kampusu, proširenje postojećih i gradnju novog naučno-tehnološkog parka, nove regionalne inovacione startap centre, ali i veći budžet. Očekuje se da prvi stanari u kampus uđu 2026-te godine, a nadležni poručuju da je to najveća pojedinačna investicija u nauku u regionu.

Bio4kampus – mali naučni grad u kojem će na hiljade stručnjaka od profesora do studenata stvarati nove proizvode i usluge, koji će se koristiti u medicini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine…

„Sedam fakulteta, devet naučnih instituta, naučni, tehnološki park sa sportskim centrom, sa prostorima za privatnike, za male kompanije koje će ovde da nastaju i koje će da se razvijaju. Takođe planirali smo i jedan deo za privatni sektor, biće velike kompanije sa svojim razvojno-istraživačkim centrom. I ova centralna zgrada koja je postala zaštitini znak Bio4 – mesto okupljanja“, rekla je Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

„Mi trenutno gradimo na oko osam hektara i taj prostor treba pripremiti, treba srušiti sve stare objekte, koji su tu još uvek, koji ne treba tu da budu. Ima dosta promene, morfologije terena, kopanja, nasipanja, vrlo brzo će ući u postavljanje geotermalnih sondi za održivu energiju. Onda sredinom godine očekujemo izradnju objekata, koje za nekih dve godine treba da budu izgrađene. Očekujemo tokom 2026 godine da se stanari usele u svoje objekte“, kaže Nenad Paunović, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade.

A kada se usele baviće se biomedicinom, biotehnologijom, bioinformatikom, biodiverzitetom.

„Bio4kampus je jedno veliko ulaganje u nauku, ali i ulaganje u obrazovanje, ulaganje u zdravlje ljudi kroz bolje terapije, inovativne bolje i dostupnije lekove, ali pre svega Bio4 je ulaganje u privredu. Ulaganje u novi privredni rast, ulaganje u budućnost Srbije, ulaganje da Srbija bude među najboljima u svetu, prepoznata i priznata. Baš onako kako je danas to sa našim IT sektorom“, izjavio je Nenad Paunović.

„Najveća pojedinačna investicija u nauku ikada u Srbiji, ali i u mnogo širem regionu. Govorimo o 450 miliona evra investicija u nauku i investicija u mlade. Kako bi mladi ostali u Srbiji, evo gledajte ovaj grad, nema razloga da odete van Srbije, ako u vašoj zemlji imate ovakvu jednu infrastrukturu. Treba raditi na novim infrastrukturama, kao što je Centar izvrsnosti u Kragujecu, proširenje naučno-tehnoloških parkova i nekako prikazivanje svih naših uspeha i inovacija, a to je deo šire priće Ekspo 2027, gde će i inovacija i nauka dobiti svoje mesto da pokažu šta je zaista Srbija“, dodaje ministarka Begović.

Planirana je izgradnja i novog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu. Otvoreno je i 20 regionalnih inovacionih startap centara, a tokom godine dobiće i pojačanje – tri nova.

„Najveći rezultati su da je zajednica pokazala da ima kapacitete, NTP je bio 100 posto popunjen odnosno danas u njemu radi 50 kompanija sa preko 500 zaposlenih. Da sve te kompanije jako brzo rastu, da je polovina njih dobila raspoloživih bespovratnih sredstava, da imamo razvoj novih i da je pokrenut značajan ciklus u jugoistočnoj Srbiji. Zahvaljući dobrim rezultatima i, rekao bih, dobrog starta NTP Niš država je dala podršku, imaćemo investiciju od 20 miliona eura u izgradnju novog objekta, koji će utrostručiti kapacitete NTP, imaćemo možda i blizu 100 kompanija, svakako preko 1.000 zaposlenih za manje od godinu i po“, rekao je Milan Ranđelović, direktor NTP Niš.

Srbija ima oko 20 hiljada aktivnih istraživača i 81 naučnu ustanovu.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару