Министарка Беговић: Будућност биотехнологије је кључна за наш даљи развој у свим областима живота

У Београду се одржава међународна конференција „Будућност биотехнологије“, коју организују Влада Србије и Светски економски форум у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој. Како је у изјави за РТС навела министарка Јелена Беговић, циљ је да се широј и стручној јавности у земљи и региону приближи вештачка интелигенција и биотехнологија.

На конференцији у Београду се окупило око хиљаду научника, истраживача, ИТ-стручњака и лекара. Разговара се о томе како ће вештачка интелигенција утицати и како утиче на наше животе, али исто тако и колика је моћ генетских података у здравственом систему. Такође, разговара се и о иновативним решењима у онкологији.

Како наводи Јелена Беговић министарка науке, технолошког развоја и иновација, циљ конференције је да се окупи широка међународна и домаћа заједница стручњака на тему примене вештачке интелигенције у медицини, за квалитетнији и здравији живот.

„Окупило се преко хиљаду научника, стручњака, међународних организација, приватног сектора, индустрије, домаће и иностране. Преко 15 земаља је овде присутно и разговарамо о томе како ће вештечка интелигенција помоћи да имамо много боље и квалитетније здравствене системе“, истиче министарка.

Односно, како да користимо податке које генеришемо да би развијали нове терапије, да би развијали нове лекове без обзира о којој области медицине се ради. Како ће лекари моћи ефикасније да раде захваљујући вештачкој интелигенцији, објашњава Беговићева.

„Наравно, дотакли смо се и питања стратегија, питање правног оквира и питање етике, јер се суочавамо са једном технологијом где је стручна јавност подељена. Не знамо у ком смеру се развија, али оно што је сигурно, можемо имати огромну корист, пре свега у области медицине применом вештачке интелигенције“, додаје министарка.

Препознато је да ће се вештачка интелигенција и био науке, пре свега биотехнологије у будућности помешати и отворити потпуно нова поља, како истраживања, тако и примене.

„Мислим да је јако тешко у ствари рећи како ће изгледати цела та област за 10 година. Наша идеја је да пробамо да сагледамо, да пробамо да нађемо место Србији која је препознала ове две технологије као кључне за даљи развој, економски, али подједнако важно, друштвени развој и ове технологије ће донети много користи за наше грађане од пољопривреде, заштите животне средине, а данас је тема медицина. То је нешто што на крају крајева апсолутно све наше грађане занима“, наглашава министарка Беговић.

Гост конференције био је и мађарски министар културе и иновација, Балаж Ханков, са којим је договорено да се потпише меморандум о разумевању на четири конкретне теме.

„То су стратешки пројекти и коришћење заједничких ресурса да повежемо наша два екосистема. Мислим да са суседима, посебно као што је Мађарска са којима имамо изузетно блиске и политичке и економске односе, најприродније да сарађујемо кроз науку и кроз заједнички развој иновација“, истиче министарка Јелена Беговић.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи