Slatka strana sira

Od Prvih olimpijskih igara do svetskog brenda, kiselkastoslatki čizkejk prešao je dug put. Sastoji se od više slojeva. Ima prepoznatljiv ukus, a sadrži sveži kremasti sir i preliv napravljen najčešće od želatiniranog voća. Može se praviti na dva načina: prema prvom, u rerni se peku i podloga od mrvljenih kolačića i fil sa sirom; a prema drugom, na podlogu od izmrvljenog keksa ili patišpanja stavlja se veliki sloj fila od sira, pavlake i šećera, a zatim dodaje preliv sa voćnom aromom (mogu biti razne vrsta voća).

Čizkejk je samo jedan od načina da se konzumira svež sir, a svakako je najprimamljiviji u vreme praznika. Ali upravo zbog sklonosti da tokom praznika jedemo neumereno sve namirnice i kombinujemo ih nesmotreno, dobro je znati nešto više i o siru, čestom dodatku na trpezama.

Dr Natalija Tatić, profesorka fizikalne medicine, ističe da sir ima veliku nutritivnu vrednost: „Izvor je visokokvalitetnih proteina, vitamina i nekoliko vrsta minerala. Posebno je dobar kao izvor kalcijuma, selenaˮ. Ona dodaje da je posebno važan za one koji ne podnose laktozu u mleku, jer na taj način unose potrebne količine kalcijuma. Potencijalna je zaštita od srčanih bolesti i hipertenzije, doprinosi zdravlju zuba i sprečavanju karijesa, a kao bogat izvor kalcijuma održava dobro zdravlje kostiju.

Dnevno treba uneti do sto grama sira, zato što u toj količini ima 400‒403 kilokalorije (znamo da odrasle osobe treba da prosečno unesu do 2.000 kilokalorija dnevno). Poželjno je da deca i mladi u razvoju takođe jedu do 100 grama, ali da to uglavnom bude mladi kravlji sir, koji ima nešto manje masnoće u odnosu na ovčiji i kozji sir.

Pored pavlake, kajmaka, putera, sir je među mlečnim namirnicama najzastupljeniji na našoj trpezi. Međutim, mleko (od koga se pravi) sadrži dosta laktoze, a osobe koje su intolerantne na laktozu treba da izbegavaju mleko i mlečne proizvode. Međutim, ne bi valjalo da ih u potpunosti izbace iz ishrane, savetuje dr Natalija Tatić: „Njihova ishrana treba da bude bazirana na mleku bez laktoze, a svi ostali mlečni proizvodi, uključujući i sir, treba da se svedu na minimum (od 20 do 30 grama dnevno), jer će samim tim biti smanjena ekspresija alergije na laktozu."

Podela sira je predstavljena prema poreklu ‒ da li je napravljen od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mleka, ili je pak biljnog porekla (tofu od soje). Neznatne su razlike između kozjeg, kravljeg i ovčijeg sira i uglavnom se ogledaju u količini masti.

„U 100 grama kravljeg sira ima 33 g masti, u kozjem 35-36 g masti, a u ovčijem malo više. Dakle, dominiraju masti. Moraju biti zastupljeni ravnomerno u našoj ishrani, jer sadrže i belančevine, ugljene hidrate i esencijalne amino-kiselineˮ, navodi naša sagovornica. Sir se klasifikuje i prema količini vode, pa imamo mladi sir, tvrdi, polutvrdi sir i kačkavalj, tj. potpuno dehidrirani sir. Kačkavalj predstavlja konglomerat masti, belančevina i mineralnih materija ‒ obiluje mastima i belančevinama, koje su potrebne svakom organizmu. Doktorka Tatić naglašava da u konzumiranju kačkavalja ne smeju preterivati osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, zato što velika količina masti, natrijuma i hlora može štetno uticati na taj zdravstveni problem. Preporučuje se da unose do 20-30 g kačkavalja dnevno. Osobe koje imaju povišen holesterol i trigliceride takođe moraju biti obazrive i konzumirati ga prvenstveno u prepodnevnim satima, a ne uveče, zbog vezivanja vode i povećanja krvnog pritiska.

Eliksir od svežeg sira

Surutka predstavlja „nusproizvod" u proizvodnji sira. Prilikom presovanja sirnog gruša cedi se tečnost koja je veoma lekovita i ima visoku energetsku vrednost. Preporučuje se trudnicama, starijim osobama, sportistima, naročito atletičarima, kao i osobama koje vode aktivan život.
„Surutka predstavlja vodeni rastvor koji se izdvaja prilikom koagulacije belančevina, kazeina i sira, jer na taj način dobijamo sir koagulacijomˮ, objašnjava dr Natalija Tatić. Predstavlja sjajan dijetalni proizvod ‒ vodeni rastvor vitamina i minerala, uz mali deo belančevina. Belančevine mleka predstavljaju esencijalne amino-kiseline, koje se moraju unositi prvenstveno hranom animalnog porekla. Sama surutka se koristi kao napitak, a od nje se mogu praviti i razne vrste peciva (tada je odlična zamena za vodu).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. децембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње