„Vardruna“ donosi moćni zvuk Skandinavije u Beograd

Svetski poznati norveški muzički sastav „Vardruna“, koji godišnje ogranizuje ograničen broj veoma posećenih koncerata, nastupiće pred beogradskom publikom 7. maja 2020. godine u Centr „Sava“.

Hakon Johansen iz Ambasade Norveške u Beogradu ističe da „Vardruna“ na sceni pruža vrlo moćan muzički i vizuleni doživljaj.

Multiinstrumentalista Einar Selvik je osnovao grupu 2002. godine sa željom da „da novi glas staroj mudrosti i tradiciji Skandinavije“, stvarajući tako doživljaj, koji je, prema rečima Johanasena, mnogo širi od vikinške mitologije i tradicije.

Ružica Radulović iz „Skandinavskog kutka“ je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da su i „Vardruna“ i njihov zvuk prepoznati u Srbiji kao nešto autentično i da nije u pitanju samo vraćanje Vikinzima i toj tradiciji, već i taj „antifašistički kontekst iz kog je proistekao frontmen, koji se ne uklapa u karikaturalnu sliku vikinške mitologije“.

Radulovićeva je podsetila da skandinavska metal muzika ima dobru bazu poklonika u Srbiji i primetila da je „Vardruna“ dodatnu pažnju privukla i muzikom za televizijsku seriju Vikinzi, a Selvik je čak i glumio u par epizoda.

Sara Gigante, direktorka "Charm Music Serbia", koja organizuje koncert, naglasila je da su pregovori o njihovom dolasku u Beograd trajali godinu i po dana.

„Mnogo obožavalaca sastava 'Dead Can Dance' čiji koncert smo nedavno organizovali u Centru 'Sava' izrazilo je želju da dovedemo 'Vardrunu'. Prošle godine u Zagrebu su rasprodali dvoranu 'Lisinski', isto su uradili i u Rusiji, i shvatili smo da je reč o vrednom projektu“, objasnila je Gigante.

Glavni urednik programa kulture u Centru „Sava“, Aleksandar Simić, je priznao da kada Sara Gigante dođe kod njega s nekim predlogom često ne zna ništa o tim muzičkim grupama ili je skeptičan u vezi sa uspehom koncerta, ali da ga je prijatno iznenadilo kada je nakon nastupa grupe "Dead Can Dance" video publiku srećnu i da je zadovoljan saradnjom sa "Charm Music Serbia".

„Vardruna“ iza sebe ima četiri albuma, od kojih prva tri čine Runaljod, trilogiju u kojoj se muzički interpretiraju stari runski tekstovi sa severa, a prošle godine su objavili akustični Skald koji je rezultat njihovog istraživanja tradicije skandinavskih pesnika i pripovedača.

Ulaznice za njihov koncert u Beogradu koštaju od 2.900 do 3.900 dinara, a organizator je omogućio samo danas, tokom 24 sata, njihovim obožavaocima da kupe ulaznice za prva četiri reda. Te ulaznice su namenjene najvernijim poklonicima i neće se dalje nalaziti u prodaji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару