Читај ми!

Гуча, трећи дан – саборовање до касних ноћних сати

Ко ће бити најбољи на 63. Сабору трубача у Гучи знаће се после финалног такмичења. За престижне саборске награде, трећег фестивалског дана, надмеће се 16 оркестара Србије. У престоници трубе гости уживају у музици, домаћим специјалитетима и богатом културно-уметничком програму.

Од тренутка када више од 150 музичара на једној сцени уз пуцање прангија одсвира саборску химну Са Овчара и Каблара трубачки фестивал улази у завршницу која ће сигурно многим трубачима променити живот.

За чланове оркестара који су се изборили за наступ у Гучи то је најважнији догађај. За награде стучног жирија и публике припремају се од сабора до сабора, а на великој позорници свирају по једну песму и коло. А први пут домаћин је трубач.

„У корист и сабора и трубача и гостију ћу радити, и убудуће стварно дајем све од срца да овим људима овде из организације из Скаја и из дома културе и општине Лучани помогнем са неким својим саветима које сам покупио широм света”, рекао је Дејан Петровић, домаћин 63.Сабора трубача у Гучи.

Пре више од шест деценија на првом сабору наступило је четири оркеста, сада их у финалу има четири пута више, а да се одржи квалитет такмичења важан је рад и упорност трубача из свих крајева Србије.

„Јужњаци предњаче, они се роде с тим и ми смо занат научили од њих да се не лажемо то, нема ту неке двојбе, али свакако за добробит свих нас квалитет мора да остане у зениту”, изјавио је Дејан Лазаревић, музички уредник Сабора трубача.

У Гучи су у дане фестивала неуморни и трубачи и сабораши.

Уживање је загарантовано у јединственој атмосфери уз звуке трубе, домаће специјалитете и приказ изворности и наше културе и традиције.

Најлепша слика из Гуче одлази у свет када улицама сви учесници програма у истој колони продефилују варошицом.

Приказана је и драгачевска свадба са свим обичајима из 19. века који привлаче пажњу посетилаца. А да сви сабораши безбедно оду кући саобраћајна полиција појачано контролише све путне правце. До сада је у контроли око хиљаду возила откривено нешто више од 300 прекршаја, а задржано је седам возача.

„Апелујемо на све учеснике у саобраћају да се доследно придржавају свих саобраћајних прописа да буду савесни и одговорни, јер тренутак непажње може довести до трагичиних последица”, упозорава Радосав Бошковић, начелник Одељења Саобраћајне полиције у Чачку.

У Гучи ће се сабороавати до касних ноћних сати, када ће бити и проглашени најбољи оркестри и трубачи.

недеља, 04. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару