Читај ми!

Стандарди по којима функционише транспорт са еуро палетама

Еуро палете су постале незамењиво помоћно средство при транспорту и складиштењу. На њихову носећу површину слаже се роба, која је на тај начин формирала хомогени пакет, који у зависности од врсте материјала који се пакује може бити веома тежак и често незграпан за транспорт, несигуран ако није довољно стручно сложен, па су еуро палете на овај начин довеле својим добрим особинама до сигурног и брзог транспорта, и складиштења чак и оних најзахтевнијих материјала.

На тржишту се може наћи много врста палета, које се разликују по сировинама од којих су направљене, димензијама и носивошћу. Еуро палете су оне палете које су у најчешћој употреби, управо због свог стандардног обрасца који се на њима примењује.

Еуро палете су униформне палете које се користе на просторима широм Европе. Еуро палете морају бити у складу са стандардизацијом, да би се испуњавали услови које је прописала Европска асоцијација за палате, и на тај начин омогућила размену ‘палета за палету’.

Еуро палете су четворосмерно конструисани дрвени носачи. Димензије су стандардне и оне износе 800мм x 1.200мм x 144мм. Ове палете заковане су са 78 специјалних ексера који су такође прописани по идентичном узорку. Еуро палете су тешке око 25 кг. Радно оптерећење ових палета је око 1.500 кг.

Максимално додатно оптерећење дозвољено је до 4.000 кг приликом слагања. Када су равномерно – једнако оптерећене, еуро палете носе тежину до 1.500 кг. У супротном, ограничење тежине је око 1.000 кг. Тренутно је у оптицају преко 500 милиона еуро палета.

Ове стандардизоване, савремене еуро палете своје почетке имају у употреби дрвених палета које су се користиле у железничком транспорту робе. Да би се олакшао али и брзао транспорт, 1961. године Европске железнице су подстакле стандардизацију палета, како би се оне користиле истовремено на свим европским утоварним местима.

Савршено идејно решење које је прихваћено дошло је од стране браће Свенсон, пореклом из Шведске. Када су почеле да се користе, еуро палате су омогућиле утовар робе у вагоне за само 10% времена које је требало раније, када су у употреби били ранији, сада већ застарели методи при утовару и транспорту.

Када је процес стандардизације завршен, Европа, која је препознала своје потребе, пребацила се на искључиву употребу еуро палета не само при жељезничком транспорту, већ и друмском транспорту и прилагодила своје камионе и виљушкаре али и складишта, која су сада опремљена високим регалима оптималних димензија ради лакшег маневрисања робом на еуро палетама.

Национална удружења земаља које су у Европској асоцијацији оквирно су се споразумела да размењују палете. Основна идеја је била да се роба испоручује на еуро палетама а за узврат се враћао исти број палета. Еуро палете су под контролом асоцијације за палете.

Када су еуро палете преузеле примат, тржиште је почело да се пуни репликама истих, које су често биле правлљене од дрвета лошијег квалитета, слабије носивости и које се лако цепало или плеснивило. Да би се постигла очекивана безбедност при транспорту, само оригиналне еуро палете на себи имају печате, као ознаке аутентичног квалитета. На левом углу сваке еуро палете налази се EPAL лого.

На централном делу – коцки приказана је шифра произвођача, са потписом верификатора и именом железничке компаније која је верификатор поставила. У случају да се ради о поправљеној палети, доказ о томе је округли верификациони ексер, који се налази у средини. Последњи бројеви су они који означавају годину производње и врсту сировине – дрвета. У десном углу приказан је овални EUR или EPAL лого.

У данашње време није више могуће замислити производњу и транспорт а да се не користе еуро палете. Није потребно више посебно образлагати колико је њихова употреба убрзала и олакшала транспорт свега, па и оног најосетљивијег материјала без обзира на удаљеност. Нема потребе више ни размишљати о ручном слагању. Еуро палете су савршено дизајниране тако да виљушке виљушкара захватају палету са хомогено спакованим и уредно распоређеним теретом, преносе га и одлажу за кратко време, прецизно и сврсисходно.

На нашем тржишту можете пронаћи произвођаче и дистрибутере Еуро палета који вам нуде више врста услуга. Прва и основна је продаја и откуп еуро палета. Не мање важна је репарација, поправак односно сервисирање палета. Није на одмет знати да вам произвођачи могу допремити еуро палете на задату локацију. Уколико нисте у могућности или вам Еуро палете нису трајно потребне, увек их можете изнајмити.

Такође, ако за тим постоји потреба, ваше постојеће Еуро палете могу се третирати да би им се продужио век трајања и манипулативна способност.

Уколико имате потребу за било којом врстом услуге када су еуро палете у питању, сајт mirandre.com је овде да вам одговори на сва ваша питања и да не дозволи да се нађете у недоумици. Само проверене информације, од оних основних – контаката, адреса па до спецификација производа, особина сировина, галерија са обиљем фотографија које вам увелико могу помоћи при избору па до обавезних ценовника, сајт mirandre.com је ваш водич и саветник.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару