Al Di Meola zvezda prve večeri „Nišvila“
Pod sloganom „Ka novim koridorima“ sinoć je na Niškoj tvrđavi počeo džez festival „Nišvil“, koji će do 14. avgusta okupiti 660 izvođača na 110 koncerata i 11 bina.
„Nišvil“, koji je prestižni londonski list Gardijan uvrstio među 10 najboljih džez festivala u Evropi, na Mejn stejdžu otvorio je niški sastav „Naisblu“, nakon koga je nastupio „Belgrejd Diksilend orkestra“, ispraćen burnim aplauzom.
Tom prilikom je njihovom osnivaču, trombonisti Ljubomiru Matijaci, jednom od pionira srpske i SFRJ džez scene, uručena nagrada za životno delo kojom „Nišvil“ tradicionalno podseća na zaslužne umetnike u toj oblasti.
Matijaci je nagradu uručio gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je rekao da očekuje kroz buduću saradnju bolju budućnost za festival u Nišu.
Zvezda prve večeri je bio američki gitarista italijanskog porekla Al Di Meola.
Ni hladno vreme, oblaci i kiša nisu omeli brojne Nišlije, ali i mnoge goste iz zemlje i inostranstva da dođu i uživaju u prvoj večeri na Niškoj tvrđavi.
„Nišvil“ će samo u glavnom programu ugostiti 25 bendova, a publiku očekuju Sajrus Česnat, Baster Vilijams i Leni Vajt (SAD), Soveto Kinč (Velika Britanija), Oleg Kirijev i bend „Orlan“ (Rusija), "JazzCotech Dancers" (Velika Britanija), Bil Evans Band (SAD), „Šakatak“ (Velika Britanija), „Tango end džez kvartet“ (Argetina), Džos Stoun (Velika Britanija), „Juri Honing kvartet“ (Holandija), „Remi Panosijan trio“ (Francuska).
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар