Читај ми!

Nije lako snimati filmove i serije u Beogradu

Neki strani turisti dolaze u Beograd samo da bi posetili mesta gde su snimani neki od holivudskih filmova? Lepo je to i korisno za budžet grada, ali filmadžije često imaju velike zahteve pa komunalci moraju da vode računa o tome kako da na njih odgovore, a da to ne remeti život građana.

U teoriji možda izgleda lako, ali u praksi nije baš tako. Da bi se ulica zatvorila za snimanje, potrebno je poslati zahtev Sekretarijatu za saobraćaj ili Upravi saobraćajne policije, u zavinosti od toga koliko će dugo trajati obustava saobraćaja. 

Postoje različite neke situacije kada su nam oni neophodni, a to su uglavnom kada imamo neke masovnije scene na nekim otvorenijim prostorima, kada radimo neke scene vožnje koje podrazumevaju da se snima u kamera karu, i tada ispred ili iza vas ide policija kako bi sve proteklo bezbedno, da se neko ne približi previše vama, ne daj bože dođe do neke saobraćajne nezgode, tako da su oni tu uvek za to, ali i za različite druge situacije - scene eksplozije tada pored MUP-a obaveštavamo i Sektor za vanredne situacije i sve to naravno platite“, rekao je Oleg Misirača, producent.

I nije retkost da se komunalne službe angažuju za snimanja filmova i serija. Početkom meseca završeno je snimanje američke TV seriije "Bibliotekari", a Sekretarijat za poslove odbrane, vanredne situacije i koordinaciju pružio je podršku.

Naravno da nećete dobiti saglasnost da snimate u pet popodne na Gazeli, jer tada ni mi ne bi mogli dobra da radimo, ali to se radi određenim danima kada ima najmanje saobraćaja. U suštini vi dobijete saglasnost ako na vreme uđete u proceduru. Gradske i državne službe su vrlo efikasne i izlaze u susret za snimanja. Oni čak imaju i posebna odeljenja koja obrađuju samo naše zahteve, jer kao što ste i sami primetili dosta se snima poslednjih godina, pa takvih zahteva dosta i ima“, istakao je producent Misirača.

Snimalo se i u Nemanjinoj, Kneza Miloša, u Ilije Garašanina, na Slaviji i Gardošu, a sve češće filmadžije su i u zemunskom naselju Kalvarija. Meštani nisu hteli pred kamere, ali su nam rekli da njihovu oazu mira i tišine u poslednje vreme prekidaju ekipe koje montiraju scenografiju i glas reditelja koji označava početak snimanja.

Pored samog snimanja vi morate da obezbedite i prostor gde će stati vaša ekipa, odnosno gde ćete napraviti bazu i tehničku bazu i to je jako teško uraditi u samom centru grada“, rekao je Oleg Misirača, producent.

A zahteva koliko želite, jer se leti mnogo snima. Jedna srpska produkcija za potrebe snimanja holivudskog filma morala je da izgradi čak sedam bazena, najveći je imao 2.600 kvadratnih metara. A ekipa na setu u vodi je provodila i do 12 sati dnevno.

Beograd je postao atraktivna lokacija inostranim produkcijama 2016. godine, kada je uveden podsticaj za strane filmadžije, u vidu vraćanja 25 odsto potrošenih sredstava. Kako kažu naši stručnjaci, mesta za napredak ima, a uz finansijsku korist, tu je i promocija naše države, pa neki ljubitelji filma turistički dolaze upravo u Beograd kako bi videli gde su se snimale scene njihovog omiljenog filma.

петак, 26. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару