Читај ми!

Није лако снимати филмове и серије у Београду

Неки страни туристи долазе у Београд само да би посетили места где су снимани неки од холивудских филмова? Лепо је то и корисно за буџет града, али филмаџије често имају велике захтеве па комуналци морају да воде рачуна о томе како да на њих одговоре, а да то не ремети живот грађана.

У теорији можда изгледа лако, али у пракси није баш тако. Да би се улица затворила за снимање, потребно је послати захтев Секретаријату за саобраћај или Управи саобраћајне полиције, у завиности од тога колико ће дуго трајати обустава саобраћаја. 

Постоје различите неке ситуације када су нам они неопходни, а то су углавном када имамо неке масовније сцене на неким отворенијим просторима, када радимо неке сцене вожње које подразумевају да се снима у камера кару, и тада испред или иза вас иде полиција како би све протекло безбедно, да се неко не приближи превише вама, не дај боже дође до неке саобраћајне незгоде, тако да су они ту увек за то, али и за различите друге ситуације - сцене експлозије тада поред МУП-а обавештавамо и Сектор за ванредне ситуације и све то наравно платите“, рекао је Олег Мисирача, продуцент.

И није реткост да се комуналне службе ангажују за снимања филмова и серија. Почетком месеца завршено је снимање америчке ТВ сериије "Библиотекари", а Секретаријат за послове одбране, ванредне ситуације и координацију пружио је подршку.

Наравно да нећете добити сагласност да снимате у пет поподне на Газели, јер тада ни ми не би могли добра да радимо, али то се ради одређеним данима када има најмање саобраћаја. У суштини ви добијете сагласност ако на време уђете у процедуру. Градске и државне службе су врло ефикасне и излазе у сусрет за снимања. Они чак имају и посебна одељења која обрађују само наше захтеве, јер као што сте и сами приметили доста се снима последњих година, па таквих захтева доста и има“, истакао је продуцент Мисирача.

Снимало се и у Немањиној, Кнеза Милоша, у Илије Гарашанина, на Славији и Гардошу, а све чешће филмаџије су и у земунском насељу Калварија. Мештани нису хтели пред камере, али су нам рекли да њихову оазу мира и тишине у последње време прекидају екипе које монтирају сценографију и глас редитеља који означава почетак снимања.

Поред самог снимања ви морате да обезбедите и простор где ће стати ваша екипа, односно где ћете направити базу и техничку базу и то је јако тешко урадити у самом центру града“, рекао је Олег Мисирача, продуцент.

А захтева колико желите, јер се лети много снима. Једна српска продукција за потребе снимања холивудског филма морала је да изгради чак седам базена, највећи је имао 2.600 квадратних метара. А екипа на сету у води је проводила и до 12 сати дневно.

Београд је постао атрактивна локација иностраним продукцијама 2016. године, када је уведен подстицај за стране филмаџије, у виду враћања 25 одсто потрошених средстава. Како кажу наши стручњаци, места за напредак има, а уз финансијску корист, ту је и промоција наше државе, па неки љубитељи филма туристички долазе управо у Београд како би видели где су се снимале сцене њиховог омиљеног филма.

четвртак, 25. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару