четвртак, 06.03.2025, 22:22 -> 22:23
Извор: РТС, Healthline, Plant Science
Urme – zdravi i slatki zalogaji, pomalo zaboravljeni
Urme su bogate vlaknima i antioksidansima. Imaju pozitivno delovanje na moždane funkcije, pomažu varenje, a preporučuju se i trudnicama. Dodatna prednost je što možemo jesti svakog dana.

Pošto se jedu kao sušene, imaju više kalorija od većine svežeg voća. Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata, ostatak – od veoma male količine proteina.
Uprkos kalorijama, urme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana (magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, vitamin B-6).
Urme su plod urmine palme, koja se uzgaja u tropskim delovima sveta. Gotovo sve urme koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene, a to se najbolje vidi po naboranoj koži ploda. U zavisnosti od sorte, sveže urme su sitnog ploda boje od jarkocrvene do svetložute.
Iako se često svrstavaju u slatkiše, ne treba zaboraviti koliko su korisne za zdravlje. Kako piše portal Plant Science, plodovi urme su zapravo bobice bogate antioksidansima i hranljivim materijama koje imaju moćna terapeutska svojstva. Urme su bogate vitaminima, antioksidansima, lako svarljivim šećerima i vrednim mikronutrijentima.
Antioksidansi sprečavaju oštećenja izazvana slobodnim radikalima, nestabilnim molekulima koji mogu negativno uticati na telo i dovesti do bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, urme imaju najveći udeo antioksidanasa.
Ono što je važno istaći jeste da urme sadrže flavonoide. Oni su moćni antioksidansi koji smanjuju upale i rizik od dijabetesa, Alchajmerove bolesti i nekih vrsta raka. Pored flavonoida, sadrže i fenolnu kiselinu koja ima jaka antiinflamatorna svojstva i smanjuju rizik od raka i srčanih oboljenja.
Takođe urme sadrže karotenoide, koji imaju povoljan uticaj na zdravlje srca i smanjuju rizik od poremećaja vezanih za oči, kao što je makularna degeneracija.
Jedan plod urme ima u proseku 66 kalorija, a porcija od 30 grama obezbeđuje 30 procenata dnevnih potreba za vlaknima. Kako sazrevaju, nivo šećera se povećava, pa jedna urma ima 18,6 grama šećera, a to su uglavnom glukoza, fruktoza i saharoza.
Čuvaju zdravlje, pomažu u poboljšanju funkcije mozga
Laboratorijske studije su otkrile da su urme korisne za snižavanje inflamatornih markera, koji ukazuju na upale u organizmu ili na bolesti kao što je Alchajmerova
Pošto su bogate vitaminima B, A i K, bakrom, manganom, magnezijumom i kalijumom, redovna konzumacija urmi jača imunološki sistem, poboljšava zdravlje zuba i potencijalnio sprečava razvoj raka, zbog visokog nivoa selena. Osim toga, urme sadrže 23 različite aminokiseline, što pomaže varenju i povećava osećaj sitosti.
Odlične su za dijabetičare, jer imaju nizak glikemijski indeks i ne izazivaju brze i velike fluktuacije nivoa glukoze u krvi.
Pošto su bogate vlaknima, urme poboljšavaju varenje. Na 100 grama, urme mogu imati između 3,5 i 11 grama vlakana, koja su uglavnom nerastvorljiva. Deluju kao probiotici i povećavaju broj zdravih bakterija u crevima, čime se poboljšava zdravlje debelog creva.
Urme su odlična užina pre treninga i zdrava opcija posle treninga, jer sadrže više šećera od većine voća, ali to je prirodni šećer. Ove šećere telo lako obrađuje i koristi za energiju.
Pošto sadrže fenolna jedinjenjima urme mogu da snižavaju nivo holesterola i triglicerida. Bogat su izvor kalijuma, magnezijuma a istraživanja pokazuju da ekstrakti ploda urmine palme efikasno obnavljaju srčano tkivo nakon srčanog udara.
Urme su bogate kalcijumom i fosforom, važnih u izgradnji jakih kostiju i zuba. Naše kosti i zubi sadrže 85 odsto fosfora, a on je potreban za rast, održavanje i popravku svih tkiva i ćelija i za proizvodnju genetskih gradivnih blokova, DNK i RNK.
Antioksidansi u urmama štite jetru, popravljaju oštećenje jetre prouzrokovano toksinima. Visoki nivoi antioksidanasa u urmama poboljšavaju zdravlje mozga i štite moždane ćelije od oštećenja boreći se protiv upale i smanjujući oksidativni stres.
Konačno, urme su odlične tokom trudnoće i čak olakšavaju porođaj. Naročito kada se konzumiraju u poslednjem tromesečju, oko čega se ipak treba konsultovati sa lekarima.
Коментари