четвртак, 06.03.2025, 22:22 -> 22:23
Извор: РТС, Healthline, Plant Science
Урме – здрави и слатки залогаји, помало заборављени
Урме су богате влакнима и антиоксидансима. Имају позитивно деловање на мождане функције, помажу варење, а препоручују се и трудницама. Додатна предност је што можемо јести сваког дана.

Пошто се једу као сушене, имају више калорија од већине свежег воћа. Већина калорија у урмама потиче од угљених хидрата, остатак – од веома мале количине протеина.
Упркос калоријама, урме садрже неке важне витамине и минерале поред значајне количине влакана (магнезијум, бакар, гвожђе, манган, витамин Б-6).
Урме су плод урмине палме, која се узгаја у тропским деловима света. Готово све урме које се продају у западним земљама су сушене, а то се најбоље види по набораној кожи плода. У зависности од сорте, свеже урме су ситног плода боје од јаркоцрвене до светложуте.
Иако се често сврставају у слаткише, не треба заборавити колико су корисне за здравље. Како пише портал Plant Science, плодови урме су заправо бобице богате антиоксидансима и хранљивим материјама које имају моћна терапеутска својства. Урме су богате витаминима, антиоксидансима, лако сварљивим шећерима и вредним микронутријентима.
Антиоксиданси спречавају оштећења изазвана слободним радикалима, нестабилним молекулима који могу негативно утицати на тело и довести до болести. У поређењу са сличним врстама воћа, као што су смокве и суве шљиве, урме имају највећи удео антиоксиданаса.
Оно што је важно истаћи јесте да урме садрже флавоноиде. Они су моћни антиоксиданси који смањују упале и ризик од дијабетеса, Алцхајмерове болести и неких врста рака. Поред флавоноида, садрже и фенолну киселину која има јака антиинфламаторна својства и смањују ризик од рака и срчаних обољења.
Такође урме садрже каротеноиде, који имају повољан утицај на здравље срца и смањују ризик од поремећаја везаних за очи, као што је макуларна дегенерација.
Један плод урме има у просеку 66 калорија, а порција од 30 грама обезбеђује 30 процената дневних потреба за влакнима. Како сазревају, ниво шећера се повећава, па једна урма има 18,6 грама шећера, а то су углавном глукоза, фруктоза и сахароза.
Чувају здравље, помажу у побољшању функције мозга
Лабораторијске студије су откриле да су урме корисне за снижавање инфламаторних маркера, који указују на упале у организму или на болести као што је Алцхајмерова
Пошто су богате витаминима Б, А и К, бакром, манганом, магнезијумом и калијумом, редовна конзумација урми јача имунолошки систем, побољшава здравље зуба и потенцијалнио спречава развој рака, због високог нивоа селена. Осим тога, урме садрже 23 различите аминокиселине, што помаже варењу и повећава осећај ситости.
Одличне су за дијабетичаре, јер имају низак гликемијски индекс и не изазивају брзе и велике флуктуације нивоа глукозе у крви.
Пошто су богате влакнима, урме побољшавају варење. На 100 грама, урме могу имати између 3,5 и 11 грама влакана, која су углавном нерастворљива. Делују као пробиотици и повећавају број здравих бактерија у цревима, чиме се побољшава здравље дебелог црева.
Урме су одлична ужина пре тренинга и здрава опција после тренинга, јер садрже више шећера од већине воћа, али то је природни шећер. Ове шећере тело лако обрађује и користи за енергију.
Пошто садрже фенолна једињењима урме могу да снижавају ниво холестерола и триглицерида. Богат су извор калијума, магнезијума а истраживања показују да екстракти плода урмине палме ефикасно обнављају срчано ткиво након срчаног удара.
Урме су богате калцијумом и фосфором, важних у изградњи јаких костију и зуба. Наше кости и зуби садрже 85 одсто фосфора, а он је потребан за раст, одржавање и поправку свих ткива и ћелија и за производњу генетских градивних блокова, ДНК и РНК.
Антиоксиданси у урмама штите јетру, поправљају оштећење јетре проузроковано токсинима. Високи нивои антиоксиданаса у урмама побољшавају здравље мозга и штите мождане ћелије од оштећења борећи се против упале и смањујући оксидативни стрес.
Коначно, урме су одличне током трудноће и чак олакшавају порођај. Нарочито када се конзумирају у последњем тромесечју, око чега се ипак треба консултовати са лекарима.
Коментари