Читај ми!

Zimska ishrana – koja hrana greje i čuva imunitet

Zimska sezona je pred vratima, pa i mogućnost dobijanja prehlade i gripa. Mnogi se pitaju koji način i koje vrsta namirnica su potrebne kako bi se ojačao imunitet. Dok se neki ljudi oslanjaju na suplemente, drugi se trude da u jelovnik uvedu uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, orašastim plodovima.

Зимска исхрана –  која храна греје и чува имунитет Зимска исхрана – која храна греје и чува имунитет

Bilo da je u pitanju ručak sa kolegama na poslu ili večernje slavlje sa prijateljima, većina nas ima tendenciju da jede manje zdravo kada jedemo u restoranima, pabovima i kafićima.

Preporuka je da se u zimski jelovnik uključi hrana koja sadrži sezonske namirnice bogate hranljivim materijama koje su organizmu potrebne u hladnim danima godine.

Važno je da tokom zime jedemo hranu koja će nas zagrejati.

Konzumiranje širokog spektra hranljivih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, semenke i nemasne proteine, može da poboljša imunitet organizma.

Vitamin Ce, vitamin De i cink imaju važnu ulogu u jačanju imunog sistema

Prema rečima nutricioniste Kajla Kroulija, ključ je u ravnoteži hrane i suplemenata.

„Ključ za održavanje jakog imunog sistema tokom sezone gripa je da počnete rano sa upotrebom pravih namirnica za jačanje imunog sistema. Dok suplementi pružaju dragocenu podršku, nutricionista naglašava važnost uravnotežene ishrane ispunjene hranom bogatom hranljivim materijama“, istakao je nutricionista.

Citrusi i bobičavo voće

Preporuka su citrusi, koji pomažu u stimulaciji belih krvnih zrnaca, bobičavo voće, kao oksidanti za borbu protiv upala.Važni su i beli luk i đumbir, beli luk sadrži alicin, koji ima antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija.

Đumbir ima i antiinflamatorno dejstvo koje može pomoći u smirivanju upale grla ili smanjenju jačine simptoma prehlade.

Lisnato povrće

Spanać, kelj i drugo lisnato povrće bogato je esencijalnim hranljivim materijama kao što su vitamin Ce, vitamin E i beta-karoten, koji podržavaju imunitet.

Fermentisana hrana

Namirnice poput kefira, kiselog kupusa i jogurta sadrže probiotike koji mogu prirodno poboljšati zdravlje creva i dodatno ojačati vaš imuni sistem.

Orašasti plodovi,bademi, orasi, čia semenke i lanene semenke su prepune vitamina E, zdravih masti i drugih hranljivih materija. Odlični su za grickanje i lako se mogu dodati u obroke ili smutije. 

четвртак, 14. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње