Читај ми!

Lekari podsećaju – ne ignorišite promene na koži, idite na preventivne preglede

Od juna do septembra, dermatolozi su sproveli akciju besplatnih preventivnih pregleda kože u mestima u kojima nema dermatologa ili ih nema dovoljno. Tokom nje su pregledali više od 1. 600 građana. Akciju je organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije uz podršku ministarstva zdravlja i RTS-a.

Da provere stanje kože, u prethodnom periodu želeli su i mlađi i stariji. Gotovo u svakom mestu u kojem su bili,dermatolozi su u prvom satu otkrili i prve ozbiljnije promene na koži.

„Ukupno smo imali 1647 pacijenata -281 suspektnu promenu, a od toga čak 32 melanoma što je izuzetno veliki broj i što govori o značaju ovih besplatnih dermoskopskih pregleda.Tokom ovih pregleda obavili smo razgovore sa tim ljudima, da povedu računa o svom zdravlju, da ne čekaju, promene neće nestati, nego odmah da se jave dermatologu“, rekla je prof. dr Danica Tiodorović,predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Najviše malignih promena lekari su otkrili u Vojvodini.

„Kampanju smo počeli i završili u Vojvodini i tu smo imali najveći broj melanoma.U Temerinu za dva dana dijagnostikovali smo 11 melanoma,a u Senti 8. Sa povećanim uv indeksom, neadekvatnim ponašanjem na suncu, profesionanim izlaganjem na suncu, pretežno seosko stanovništvo , bave se poloprivredom, ne štite se od sunca i prilikom pregleda videli smo već pregorevanje na koži, kao i znake hroničnog oštećenja“, rekla je prof. dr Danica Tiodorović.

Lekari podsećaju – ne ignorišite promene na koži, idite na preventivne preglede

„Treba da pregledamo svoju kožu, da ono što je novonastalo, nešto što znamo da stoji, ali se značajno promenilo jeste nešto zbog čega treba da odemo kod lekara.To ne znači da je to maligno, to ne znači da će nešto strašno da se desi, ali među takvim promenama može da se sakrije ona koju ne želimo i to je prvi signal da se ode kod lekara“, rekao je prof. dr Dušan Škiljević, Udruženje dermatovenerologa Srbije.

„Prevencija je prioritet, zato što sa jedne strane omogućava da na vreme prepoznamo i sprečimo određenja oboljenja ranom dijagnostikom, ranim otkrivanjem, a sa druge strane da rasteretimo zdarvstveni sistem.Očuvanje zdravlja nema cenu i zato ministarstvo zdravlja u svoj prioritet stavlja preventivne programe“, rekao je prof. dr Nebojša Tasić, savetnik ministra zdravlja.

Onima koji su učestvovali u akciji besplatnih preventivnih pregleda kože dodeljenje su zahvalnice, među njima i novinarkama RTS-a.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи