Читај ми!

Tim kardiohirurga KCS prvi u svetu kod pacijenta izveo petostruki baj-pas minimalno invazivnim putem

Dr Danko Grujić predvodio je tim kardiohirurga koji je 30. septembra 2024. godine, kod pacijenta starog 60 godina, izveo operaciju petostrukog baj-pasa koristeći isključivo arterijske graftove i sve to minimalno invazivnim putem na kucajućem srcu.

Zahvat je izveden malim rezom od pet centimetara kroz međurebarni prostor, bez presecanja koštanih struktura, dok je jedno plućno krilo bolesnika bilo isključeno.

Operativni tok je protekao u najboljem redu i bolesnik se otpušta na dalje kućno lečenje u petak, četvrtog dana nakon operacije.

„Dobro se osećam, doktor mi je dao drugu šansu za život“, istakao je pacijent Vladan Aleksić.

"Pacijent je izrazio želju da se operiše minimalnim invazivnim putem, pa nas je stavio u izazov. Verovali smo u sebe i odlučili smo da uđemo u tu proceduru. Tokom ove operacije, jedno plućno krilo pacijenta je isključeno i operacija je veliki izazov", kaže dr Danko Grujić.

Pacijent će već za dve nedelje moći da obavlja svoje uobičajene aktivnosti.

Tim koji je uradio ovu zahtevnu operaciju pored dr Grujića,činili su njegov asistent dr Vojkan Aleksić, anesteziolog dr Tatjana Kokotović, koja je sve vreme ove teške procedure održavala hemodinamsku i respiratornu stabilnost pacijenta, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičar Anđela Đorđević i perfuzer Predrag Radovanović.

"Posle dve i po godine iskustva sa ovim načinom lečenja naših najtežih bolesnika, mi smo postigli taj nivo timskog rada, da smo mogli ovom bolesniku da uradimo operaciju sa pet baj-paseva. Uradili smo desetine operacija sa tri ili četiri baj-pasa, ali ovom bolesniku koji je imao teška oštećenja čak pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, napravili smo takvu operaciju, koje kolege u svetu do sada nisu publikovale“, naglasio je dr Danko Grujić.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи