Читај ми!

Doktorka Basara za RTS: Nije nemoguće da će se praviti vakcine protiv raka za svakog pacijenta individualno

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, gotovo deset miliona ljudi je 2020. godine umrlo od karcionama, ali je nadu dala vest da je počelo klinično ispitivanje prve vakcine protiv raka pluća. Profesorka Nadežda Basara izjavila je za RTS da je reč o prvoj fazi te studije, kao i da će biti teško naći univezalni lek. Ističe da nije nemoguće da bude napravljena vakcina, koja će se za svakog pacijenta praviti individualno.

Profesorka Nadežda Basara, gostujući u Dnevniku RTS-a, smatra da jedinstven lek protiv raka nikada neće biti pronađen, ali da je otkriven za primarno hematološke bolesti, poput hronične mijeloidne leukemije ili Hočkinovog limfoma, koje su sada izlečive.

"Lek protiv raka pluća na kome se radi je vakcina, ali je studija tek počela. Reč je o fazi jedan studije, gde se određuje doziranje. U Nemačkoj učestvuju četiri velika centra koja imaju logistiku za fazu jedan, koju nije lako uraditi jer je strogo kontrolisana", ističe Basara, koja je lečila više od 50.000 pacijenata, uradila oko 2.500 transplantacija matičnih ćelija, a procenat preživljavanja njenih pacijenata posle dve godine je 88 odsto.

Individualne vakcine

Prema njenim rečima, kada je reč o raku radi se o velikom broju biološki različitih tumora, te će biti teško nađi univerzalni lek.

"Razvija se, ipak, precizna onkologija. Uradi se senkveciranje tumora, pa se od poremećanih gena, odnosno mutiranih ćelija praktično stvara vakcina ili lek protiv tumora. Vakcina će morati individualno da se pravi za pacijente, što nije neobično ili nemoguće", ukazuje Bazara.

Profesorka kaže da se broj obolelih povećava zbog našeg stila života, te zato ne treba pušiti, previše piti alkohol, ne više od 10 grama, odnosno jedne čaše vina dnevno.

"Treba redovno da se krećemo, najmanje 150 minuta nedeljeno, kao i da izbegavamo opasne hemikalije ili zračenja. Preporuče se uravnotežena ishrana, kažu da je najbolja mediteranska. Ne treba da uzimamo hormone, posebno estrogen, to izaziva karcinom dojke. To su stvari na koje možemo da utičemo, u odnosu na genetske", savetuje Basara.

Najviše se umire od raka pluća

Napominje da se mnogo toga promenilo u hematologiji u odnosu na prethodne godine, jer su postale hronične bolesti koje dugo godina mogu da se leče.

"Činjenica je da se od karcinom pluća još uvek najviše umire, iako smo u oblasti terapije mnogo napredovali. U onkologiji je veoma važna multidisciplinarnost, već na početku dijagnoze", navodi profesorka.

Profesorka Nadežda Basara najavljuje i kongres za pacijente iz regiona koji će biti organizovan 24. oktobra u Bečićima.

"Ulaz je za sve besplatan. Pacijenti će moći da čuju najnovija saznanja po pitanju ishrane, psihologije i rehabilitacije. Važno je da pacijenti budu informisani, a njihov glas je izuzetno važan", zaključuje doktorka Basara.

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару