Читај ми!

Žene treba da spavaju 11 minuta duže od muškaraca – kaže nauka

Nekoliko naučnih studija potvrdilo je da je ženama potrebno više sna, od šest do 28 minuta, u odnosu na mušku populaciju. Prema najnovijim naučnim studijama, model da je osam sati sna dovoljno više nije aktuelan.

Жене треба да спавају 11 минута дуже од мушкараца – каже наука Жене треба да спавају 11 минута дуже од мушкараца – каже наука

Dobar san nam je neophodan i nema ničeg boljeg nego kada smo dobro spavali. On može biti različit kod ljudske populacije.

Kada je u pitanju kvalitet sna, većina nas veruje da je univerzalni standard oko osam sati. Međutim, studije su pokazale da to nije u potpunosti tačno. San je individualan i nemaju svi istu potrebu za količinom sna, kako bi bolje funkcionisali tokom radnog dana.

Naš san tokom noćnih sati regulišu hormoni koji nam i određuju dužinu sna.

Hormoni kod žena imaju važnu ulogu. Važno je obratiti pažnju i na menstrualni ciklus, period menopauze ili trudnoću. Pomenuti faktori mogu negativno da utiču na kvalitet sna, pa je ženama zbog toga potrebno više sna od muške populacije. Poznato je i da žene češće pate od nesanice,“ istakla je dr Ajlin Aleksandar stručnjak za zdravlje žena.

11 minuta sna više za žene u odnosu na muškarce

Prema istraživanjima ženama je potrebno oko 11 minuta sna više u odnosu na muški pol. Iako magični broj potrebe za snom ne postoji, ovo je izračunato na osnovu toga što su žene aktivnije, a imaju i obavezu u kućnim poslovima.

Doktorka ističe da je najvažnije osluškivati svoje telo i njegove potrebe, jer je potreba za snom individualna.

Preporučuje da svako može da testira sebe u jutarnjim satima, i zaključi da li mu je broj sati sna tokom noći bio dovoljan.

Koje su posledice po zdravlje ako ne spavate dovoljno?

Zbog nedovoljno sna naše telo se buni i šalje nam signale, bez obzira koji pol je u pitanju. Posledice nedovoljne količine sna su naše usporene reakcije, potrebno nam je više vremena za neke od zadataka, pravimo greške u radu, a i refleksi su nam slabiji, pa može doći i do nesreća u saobraćaju.

Povećavaju se ansioznost i depresija – nedostatak sna je usko povezan sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim oboljenjima, hormonskom neravnotežom, oštećenom imunološkom funkcijom ...

San je stub zdravlja. Tokom sna odmaramo telo, konsolidujemo svoja sećanja i vraćamo energiju. San nam pomaže da sprečimo bolest i daje nam dozu sreće i radosti“, rekla je dr Ajlin Aleksandar, stručnjak za zdravlje žena.  

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи