Читај ми!

Plava riba umesto crvenog mesa spasla bi 750.000 ljudi godišnje

Japanski i australijski naučnici tvrde da ćemo sprečili nastanak mnogih bolesti i spasti 750.000 ljudskih života godišnje ako crveno meso zamenimo plavom ribom – haringama, sardinama, inćunima.

U Velikoj Britaniji smanjena je potrošnja crvenog mesa za osam odsto, pa se pretpostavlja da će u sledećih 26 godina biti manje srčanih bolesti i smrti od oboljenja srca i krvnih sudova čak 10 odsto“, istakli su japanski naučnici koji su studiju sproveli u 130 zemalja sveta, čiji rezultati su objavljeni u časopisu BMJ Global HealthOvakav koncept ishrane najviše bi imao uspeha u zemljama u razvoju.

Plava riba bogata je proteinima, nezasićenim masnim kiselinama (omega-3 masne kiseline), vitaminom D i vitaminima B kompleksa.

Omega-3 masne kiseline smanjuju nivo holesterola, čiste krvne sudove i regulišu krvni pritisak i sprečavaju nastanak tromba.

U svetu se pojedine vrste ribe slabijeg kvaliteta koriste za dobijanje ribljeg brašna i ribljeg ulja koji se dalje koriste za prehranu kvalitetne ribe – lososa i pastrmke.

Kako bismo doprineli poboljšanju zdravlja ljudi, ali i zdravlja planete, trebalo bi da izbegavamo crveno meso i okrenemo se zdravoj i ekološki prihvatljivoj hrani“, istakli su istraživači.

U poređenju sa crvenim mesom, morski plodovi ne samo da obezbeđuju veće koncentracije esencijalnih hranljivih materija već i sprečavaju širenje nekih bolesti.

Hronične bolesti bile su uzrok 70 odsto svih smrtnih slučajeva u svetu u 2019. godini, uključujući bolesti kardiovaskularnog sistema, rak creva, dijabetes i moždani udar.

Koristeći podatke o ribolovu, tim naučnika je predvideo potrošnju crvenog mesa u narednim decenijama u 137 zemalja širom sveta, sa preporukom da se plava riba koristi u ishrani kao zamena za crveno meso do 2050. godine.

Predložena promena u ishrani mogla bi da spreči između 500.000 i 750.000 smrtnih slučajeva u svetu do 2050. godine, posebno od srčanih bolesti.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) podseća da su govedina, jagnjetina i svinjetina sastavni deo zdrave ishrane. Ali ako se dnevno konzumiraju velike količine takvog mesa uz dodatak mesnih prerađevina poput šunke, slanine i usoljene govedine, rezultat može biti povećan rizik od razvoja raka creva i brojnih drugih bolesti.

Istraživači su istakli da treba ograničiti potrošnju crvenog mesa, koje izaziva velike emisije gasova staklene bašte i da je potrebno preći na zdravu i ekološki prihvatljivu hranu. Krajnji cilj je smanjenje hroničnih bolesti povezanih sa ishranom u narednim decenijama.

петак, 22. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње