Читај ми!

Зимска исхрана – која храна греје и чува имунитет

Зимска сезона је пред вратима, па и могућност добијања прехладе и грипа. Многи се питају који начин и које врста намирница су потребне како би се ојачао имунитет. Док се неки људи ослањају на суплементе, други се труде да у јеловник уведу уравнотежену исхрану богату воћем, поврћем, орашастим плодовима.

Зимска исхрана –  која храна греје и чува имунитет Зимска исхрана – која храна греје и чува имунитет

Било да је у питању ручак са колегама на послу или вечерње славље са пријатељима, већина нас има тенденцију да једе мање здраво када једемо у ресторанима, пабовима и кафићима.

Препорука је да се у зимски јеловник укључи храна која садржи сезонске намирнице богате хранљивим материјама које су организму потребне у хладним данима године.

Важно је да током зиме једемо храну која ће нас загрејати.

Конзумирање широког спектра хранљивих намирница, укључујући воће, поврће, орашасте плодове, семенке и немасне протеине, може да побољша имунитет организма.

Витамин Це, витамин Де и цинк имају важну улогу у јачању имуног система

Према речима нутриционисте Кајла Кроулија, кључ је у равнотежи хране и суплемената.

„Кључ за одржавање јаког имуног система током сезоне грипа је да почнете рано са употребом правих намирница за јачање имуног система. Док суплементи пружају драгоцену подршку, нутрициониста наглашава важност уравнотежене исхране испуњене храном богатом хранљивим материјама“, истакао је нутрициониста.

Цитруси и бобичаво воће

Препорука су цитруси, који помажу у стимулацији белих крвних зрнаца, бобичаво воће, као оксиданти за борбу против упала.Важни су и бели лук и ђумбир, бели лук садржи алицин, који има антимикробна својства која помажу у борби против инфекција.

Ђумбир има и антиинфламаторно дејство које може помоћи у смиривању упале грла или смањењу јачине симптома прехладе.

Лиснато поврће

Спанаћ, кељ и друго лиснато поврће богато је есенцијалним хранљивим материјама као што су витамин Це, витамин Е и бета-каротен, који подржавају имунитет.

Ферментисана храна

Намирнице попут кефира, киселог купуса и јогурта садрже пробиотике који могу природно побољшати здравље црева и додатно ојачати ваш имуни систем.

Орашасти плодови,бадеми, ораси, чиа семенке и ланене семенке су препуне витамина Е, здравих масти и других хранљивих материја. Одлични су за грицкање и лако се могу додати у оброке или смутије. 

недеља, 22. децембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње