Kari je ukusan i lekovit, dobar za varenje i jetru
Listovi karija su jedan od obaveznih sastojaka jela u kuhinji Indije, Šri Lanke, Južne Azije… U zapisima koji datiraju iz 1. veka nove ere navodi se da se listovi karija koriste za aromatizovanje povrća. Međutim, manje je poznato da ova biljka povoljno utiče na zdravlje i da može da pomogne u borbi sa problemima koje uzrokuju dijabetes, infekcije, loša probava.
Mali, sjajni, tamnozeleni listovi karija, biljke koja raste u tropskim i suptropskim krajevima, vekovima se koriste za poboljšanje ukusa jela od pirinča. Bogati su antioksidansima, vitaminima i mineralima pa su zato i svojevrsni biljni lek.
Antioksidativna svojstva – Listovi karija su bogati antioksidansima, kao što su fenoli i flavonoidi, koji pomažu u zaštiti tela od oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime potencijalno smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Istraživanja pokazuju da su sastojci koji se nalaze u listovima karija odgovorni za brojne biološke procese, uključujući antioksidativne i potencijalne antitumorske efekte.
Protivupalno dejstvo – Pokazalo se da listovi karija imaju antiinflamatorna svojstva, što znači da mogu biti od pomoći u smanjenju upale u organizmu i ublažavanju stanja povezanih sa upalama.
Istraživači su otkrili da ekstrakt listova karija pokazuje značajnu antiinflamatornu aktivnost i dejstvo u ublažavanju bolova.
Poboljšano varenje – Listovi karija se tradicionalno koriste za lečenje problema sa varenjem, kao što su zatvor i dijareja. Oni pomažu varenju stimulišući funkcije probavnih enzima i poboljšavaju opšte zdravlje creva. Tradicionalno, listovi se kuvaju u vodi, a zatim konzumiraju.
Regulacija šećera u krvi – Neke studije sugerišu da list karija može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin, što može biti od koristi osobama sa dijabetesom ili predijabetesom.
Jedna studija koja je koristila ekstrakt lista karija na pacovima pokazala je značajno smanjenje nivoa šećera u krvi i povećan antioksidativni efekat nakon tretmana.
Nivo holesterola – Listovi karija sadrže jedinjenja koja mogu pomoći u upravljanju nivoima holesterola smanjenjem sinteze LDL holesterola i promovisanjem proizvodnje dobrog HDL holesterola.
U studiji sprovedenoj na životinjama, tretman ekstraktom listova karija doveo je do značajnog smanjenja holesterola.
Zdravlje kose i kože – Listovi karija su bogati vitaminima i mineralima, kao što su vitamini A i Ce i gvožđe, neophodnih za održavanje zdrave kose i kože.
Listovi se tradicionalno koriste u tretmanima za negu kose, za sprečavanje gubitka kose i podsticanje njenog rasta.
Sveži listovi karija se kuvaju sa kokosovim uljem dok ne nastane tamni, skoro crni talog. Zatim se dobijena smeša koristi kao tonik za kosu za poboljšanje rasta i očuvanje zdravog tonusa dlake.
Zaštita jetre – Antioksidansi u listovima karija mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja izazvanih toksinima i oksidativnim stresom. Zaštitni efekti lista karija, kada je jetra u pitanju, dokazani su u istraživačkim studijama, posebno u eksperimentima sa životinjama.
Antimikrobna svojstva – Listovi karija, posebno u obliku ekstrakta, pokazali su antimikrobnu aktivnost u borbi protiv različitih bakterija i gljivica, što može pomoći u prevenciji ili lečenju raznih infekcija. U indijskoj ajurvedskoj medicini, listovi biljke kari su korišćeni i za lečenje svežih posekotina i svraba.
Kada se kaže kari, 99 odsto ljudi misli na žutobraon mešavinu začina koja se kupuje u zdravoj hrani na pola planete, a u Indiji se koristi pri pravljenju jela koje se zove (pileći) kari.
Коментари