Dvoje naših stručnjaka dobitnici nagrade „Medis“ za medicinska istraživanja

Profesorka dr Aneta Perić, specijalista farmakoterapije na VMA i dr Ivo Božović, neurolog UKCS-a, dobitnici su nagrade „Medis“ za medicinska istraživanja. Kako se dolazi do medicinskih otkrića i koliko rada i saradnika stoji iza ovih otkrića za RTS govore dobitnici prestižnog priznanja.

Devet dobitnika 9. Međunarodne nagrade „Medis“ za medicinska istraživanja proglašeno je 9. marta 2023. na svečanosti u Ljubljani. Konkurs je po deveti put nagradio izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz devet zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.

Neurolog dr Ivo Božović navodi da nije očekivao ovo priznanje, ali da je nagrada za njega značajna iz više razloga. Pre svega zato što smatra da istraživanja neuromišićnih bolesti nisu dovoljno zastupljena u neurološkoj zajednici, kao i lična satisfakcija da je njegov rad prepoznat kao kvalitetan.

Profesorka Perić je ispitivala upotrebu antibiotika u bolničkim uslovima, a samo istražvanje je trajalo 11 godina. Rezultati pokazuju da je došlo do smanjenja potrošnje antibiotika.

Ceo razgovor sa prof. dr Anetom Perić i dr Ivom Božovićem možete preslšati u priloženom video-snimku. 

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару