Grickanje noktiju može biti simptom koji se ne sme zanemariti

Onikofagija odnosno grickanje noktiju je česta navika kod dece, i smatra se poremećajem ponašanja. Američka psihijatrijska asocijacija je 2012. godine, grickanje noktiju uvrstila u oblike opsesivno-kompulsivnih poremećaja. Nastaje usled uznemirenosti, psihičke napetosti i frustriranosti, i kod dece može biti znak da postoji nešto što ih ozbiljno muči.

Nokte grickaju i odrasli. Osim što rezultira time da ruke izgledaju ružno, grickanje noktiju može dovesti do drugih zdravstvenih problema, jer povećava rizik od upalnih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Bez obzira na to kako je navika stečena, teško je se osloboditi, uprkos trudu.

„Iza navike grickanja noktiju vreba dosta opasnosti. Posledice koje su najekstremnije, fizičke i psihološke, kada je u pitanju mentalno zdravlje, su izuzetno retke“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, dr Irena Korićanac, psiholog i psihoterapeut iz Dečije Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Korićanac navodi da je pojava grickanja noktiju veoma česta i da se procenjuje da 15 odsto odraslih zadrži tu naviku tokom života, a da 30 odsto dece u nekom trenutku svoj razvoja, stekne naviku grickanja noktiju.

Ipak, kako navodi, kod više od polovine onih koji su imali taj problem, on spontano nestaje. Kod nekih ljudi se zadrži dosta duže.

„Mi imamo onaj tradicionalni način lečenja da otklonimo tu naviku koja je ružna, ali ništa nismo uradili ako ne razumemo zašto dete gricka nokte“, navela je Korićanac.

Kaže da roditelji obično znaju uzrok i da s tim podatkom dolaze po stručan savet o tome kako da ga uklone.

„Oko 15 odsto odraslih gricka nokte i postoji tendencija rasta. Živimo stresnim načinom života, ima mnogo anksioznosti i svi simptomi koji su u vezi sa anksioznosšću, nervozom, nedostatkom samopoudanja, su u porastu“, dodala je doktorka.

Naglašava da grickanje noktiju kao simptom nije usamljen i da tu naviku prati još neki način ispoljavanja nervoze.

„Ako nismo uklonili uzrok, to će se pojaviti na neki drugi način. Možete da to zamenite nekom drugom manje vidljivom navikom, ali je važno videti šta se sa detetom zaista dešava“, rekla je Korićanac.

Grickanje noktiju se i danas neretko leči na tradicionalan način, na primer alevom paprikom, dok u apotekama postoje sredstva gorkog ukusa koja utiču na sprečavanje te navike. Korićanac navodi da su te metode uspešnije u početku stvaranja navike, dok se dešava i to, da se deca naviknu na sredstva koja zato postaju nedelotvorna.

„Savet roditeljima je da obrate pažnju kada se javlja grickanje noktiju kod dece. Ako se javlja samo pre kontrolnog, pre nekog stresnog događaja, onda je signal da dete na taj način kanališe svoju nervozu. Ako se stabilizuje ta pojava, ako je česta, ako se dete povređuje, krvare mu zanoktice, a vi ne možete da razumete šta se dešava, onda je važno potražiti pomoć. Nekada se to zaista reši u ambulanti jednim razgovorom i savetima“, zaključuje dr Korićanac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару