Следбеници друида славе најдужи дан

Хиљаде људи окупило се око споменика Стоунхенџ у недељу, како би дочекали најдужи дан у години. Уз лупање бубњева, плес, певање и севање блицева, око 35.000 ентузијаста и неодруида дочекало је излазак Сунца.

Хиљаде људи похрлиле су прошле ноћи ка Стоунхенџу, ударајући по бубњевима, певајући и играјући, да би јутрос дочекале рађање најдужег дана у години.

Тајанствени праисторијски споменик од стена у јужној Енглеској одавно је место годишњег целоноћног обележавања - или религиозне церемоније - почетка лета на северној хемисфери Земље.

"Атмосфера је била величанствена, а где другде бисте пожелели да будете у свитање првог дана лета", рекао је Питер Карсон из Енглеске баштине која се брине о Стоунхенџу.

Блицеви се севали око камених споменика током целе ноћи, све док се у цик зоре кроз облаке нису појавили први снопови зрака. Тада је око 35.000 људи, многи од њих умотани у ћебад, мрморењем одало пошту изласку Сунца, из разних разлога.

"Неки припадају друидској религији и за њих је Стоунхенџ храм, други га доживљавају као место својих предака, неки тражи спокојство а неки долазе просто да поздраве смену годишњих доба", казао је археолог Дејв Бачелор.

Стоунхенџ се налази на висоравни Солзбери око 130 километара југозападно од Лондона и једна је од најпопуларнијих туристичких атракција у Великој Британији.

Годишње га посети више од 750.000 људи. Изграђен је у фазама од 3000. до 1600. године пре Нове ере и остаје мистериозног порекла и намене.

Мистерија Стоунхенџа 

Неки мисле да је реч о гробљу, јер је око монумента 350 хумки. Други сматрају да је производ развијене културе обожавалаца Сунца, способних да померају гигантске камене структуре од по неколико тона чак од планинског ланца Пресели у Велсу, удаљеног безмало 250 километара. За треће је реч о астрономском календару...

Трговац антиквитетима Френк Самерс ствар објашњава једноставно вером друида да у Стоунхеџ долази да би одали пошту прецима.

"То је најчудесније место на планети. Кад изнутра такнете тај камен, осетите топлину као да дотичете дрво, а не стену. То је истинита љубав, непатворена, осећате као да вас зове себи", Каже Самерс.

Бачелор, наравно, има прозаичније објашњење, али је и оно занимљиво: "Изграђен је тако давно да нема записа зашто је монумент подигнут. Такву врсту грађе ми немамо, па кад дође до описивања савремених разлога, све зависи од тачке гледишта... то је чаробно".

За полицију, међутим, то није увек фасцинација. Она је 1984. морала да затвори Стоунхенџ за посете због сукоба са пијанцима.

Потпуно отворен за посете монумент је поново постао тек 2000. и отад су прославе нађужег дана у години углавном мирне.

Енглеска баштина је тада завела пропис: ноторни љубитељи капљице на Стоунхенџ могу донети само по четири конзерве пива или боцу вина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару