ЦИА регрутује шпијуне и преко радија

Централна обавештајна агенција (ЦИА), и поред 100.000 пријављених кандидата сваке године, има проблема са квалитетом људства које углавном не зна ниједан страни језик.

Посао шпијуна можда подразумева тајанственост, коришћење лажних идентитета, живот "на ивици" и кодиране поруке, али постати шпијун данас изгледа више није нешто што се ради тајно.

Ако сте заинтересовани за такву каријеру, све што треба да урадите, за почетак, је да слушате радио!

Наиме, ЦИА је ових дана на радио-станицама широм САД-а пустила свој оглас у којем позива све заинтересоване за рад овој тајној служби да се јаве.

"Да ли сте радознала особа са интегритетом? Да ли сте спремни за свет изазова... свет двосмислица и авантура?", кажу они у једном од огласа.

Агенција не жели да открије медијима колико је уложила у ову кампању, али портпарол Џорџ Литл је изјавио за "Тајм": "Настављамо да трагамо за квалификованим кандидатима који ће подржати мисије главне америчке обавештајне агенције".

Ово је прва кампања под новим директором Леоном Панетом, који је рекао да жели да регрутује више људи са знањем страних језика, као и више припадника мањина.

Агенцији, у принципу, не недостаје кандидата. Сваке године аплицира око 100.000 људи и бројка стално расте. Ако се тренутни тренд настави, ове године се очекује око 40 до 50 посто више пријава у односу на 2008.

Али, велики број апликација само прикрива проблеме са квалитетом регрута. Панета је на округлом столу са новинарима прошлог месеца признао да мање од 13 посто његових људи влада страним језицима, а 22 посто је из мањинских заједница.

"Желим да дођемо до нивоа на којем ће сваки аналитичар и оперативац знати страни језик", рекао је том приликом Панета и додао да им је потребан бољи одзив муслимана, Арапа, Афро-Американаца и Латиноса.

ЦИА такође жели да редукује зависност од "спољашњих људи", односно уговораца, чији се број после 9. септембра 2001. драстично повећао.

Агенција годишње одржи око 2.000 регрутација, већину на колеџима и универзитетима. Такође се оглашава на телевизији, штампаним медијима, па чак и на билбордима по аеродромима. Сада се шире и на радио, а последње две године користе и "Фејсбук" као медиј за регрутацију!

Званичници тврде да су сви ови напори почели да дају резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару