Читај ми!

Министар одбране БиХ и Комшић осудили дефиле у Приједору; Амбасада Србије: То су кадети, долазак био најављен

Уочи обележавање годишњице страдања српских цивила на Козари, кадети Војне и Полицијске академије продефиловали су Приједором. Хрватски члан председништва БиХ и министар одбране те државе траже да се утврди ко је одобрио, како кажу, улазак Војске Србије на територију БиХ. Амбасада Србије у Сарајеву појашњава да је долазак кадета нотом најављен Босни и Херцеговини.

Шетња кадета кроз Приједор покренула је полемику политичара у региону. На питање сарајевских новинара, Жељко Комшић је одговорио да мора да се утврди ко је одобрио улазак Војске Србије на територију БиХ – "ако није министар одбране онда је то акт агресије". Одговор му је стигао од заменика министра одбране БиХ Александра Гогановића.

“Неупућени појединци из политичког Сарајева непотребно дижу дензије у БиХ. Србија ниједним потезом није урушила суверенитет и територијални интегритет БиХ. У дефилеу нису учествовали припадници Војске Србије, него кадети војне и полицијске академије“, рекао је Гогановић.

Додао је и да је Србија испунила све процедуре.

“Када кадети улазе на територију БиХ у униформи, али без наоружања, Србија је дужна да о томе обавести Министарство иностраних послова у Савету министара, што је Србија и учинила преко своја амбасаде“, истакао је заменик министра одбране БиХ.

Додик: Сметају им момци и девојке који су поносни на своју униформу

Амбасада Србије у Сарајеву нотом је најавила Министарству спољних послова Босне и Херцеговине долазак кадета војне и полицијске академије. У њиховом учешћу у дефилеу председник Српске Милорад Додик не види ништа спорно.

“Смета им пет, шест, десет момака који су припадници академије - ненаоружани, који су дошли ту јер је Козара и догађај око Козаре велико српско стратиште, где је само у периоду рата погинуло преко 30.000 људи, а 70.000 одведено у логоре Стара Градишка и Јасеновац, значи преко 100.000 људи је страдало са тог простора. Уместо да кажу реченицу на ту тему, нису рекли ни реченицу, а њима сметају момци и девојке који су поносни на своју униформу коју носе“, рекао је Додик.

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин поручује – проблем појединим политичарима у БиХ нису кадети, већ то што Срби подсећају да су "усташе починиле геноцид".

Вучевић: Србија неће дозволити да неодговорне изјаве и лажи унесу нестабилност

Пре дефилеа кадета Приједором, тензије између званичног Сарајева и Београда подигао је коментар босанскохерцеговачког министра одбране Зукана Хелеза о председнику Србије и Дејтонском споразуму.

Премијер Вучевић одговорио је да ће Србија увек бранити своје интересе и неће дозволити да неодговорне изјаве и лажи унесу нестабилност у региону.

недеља, 07. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару