Читај ми!

Стеже се обруч око Асанжа

Асанжов адвокатски тим разматра да ли ће уложити жалбу британском Врховном суду, притиснут недостатком новца. Оснивач "Викиликса" страхује да би, уколико буде испоручен Шведској, могао да буде изручен и САД.

Пошто је Високи суд у Лондону одбио захтев оснивача веб-сајта Викиликс Џулијана Асанжа да не буде изручен Шведској где га траже због оптужби за сексуално злостављање, обруч око тог, како га доживљавају његове присталице "борца за истину", опасно се стеже.

Асанжови адвокати тврде да Асанж нема новца да плати судске трошкове након што је његова молба одбијена, а уколико не уложи жалбу британском Врховном суду, што за собом повлачи додатне трошкове и сагласност Виског суда, могао би да буде пребачен у Шведску до краја месеца, пренoси Гардијан.

Асанжов адвокат Марк Самерс каже да ће адвокатски тим у наредне две недеље одлучити да ли ће затражити право да се жали Врховном суду.

Наредни претрес заказан је за три недеље, а Асанжу ће бити одобрено да се жали Врховном суду једино ако успе да докаже да ће пресудом бити доведена у питање "проблематика од јавног значаја".

Ако то не успе, Асанжу преостаје да увери европске судове да постоји ризик да ће бити изложен тортури у Шведској.

Асанж страхује да би, уколико буде испоручен Шведској, могао да буде изручен и САД, где га чекају оптужбе због објављивања на стотине хиљада докумената америчке владе.

Такође, постоји бојазан и како ће Викиликс функционисати, ако његов оснивач заврши у шведском затвору.

Контроверзе око Асанжа

За разлику од његових присталица који га виде као борца за истину, његови критичари сматрају да је он човек који је, јурећи за публицитетом, угрозио животе људи омогућивши масовни приступ веома осетљивим информацијама.

Људи који су радили са Асанжом описују га као жестоку, веома интелигентну и харизматичну особу која има невероватну способност да открије компјутерске кодове.

Викиликс је основао 2007. године са групом људи сличних ставова, а тај сајт доспео је у жижу јавности априла 2010. године, када је на њему објављен тајни снимак о нападу америчког хеликоптера у Ираку када је убијено на десетине цивила, укључујући два ненаоружана новинара британске новинске агенције Ројтерс. Касније је уследило објављивање на стотине хиљада докумената америчке владе.

Асанж је често боравио у Шведској, јер закони те земље штите анонимност на интернету, али су га у међувремену две Швеђанке оптужиле за сексуално узнемиравање.

Оснивач Викиликса негира оптужбе и истиче да су их покренули његови политички противници.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару