Еквадор критикује Британију због инцидента са Асанжом

Еквадорска влада је оптужила британске власти да нису довољно брзо реаговале на покушај упада непознатог мушкарца у зграду амбасаде у којој борави оснивач Викиликса Џулијан Асанж, истакавши да је дужност полиције да заштити стране мисије, наводи се у саопштењу.

Критика је упућена британским властима након што је обезбеђење еквадорске амбасаде у Лондону спречило непознатог мушкарца да уђе у зграду амбасаде, с обзиром на то да је полиција стигла у амбасаду више од два сата након што се инцидент догодио.

"У раним јутарњим часовима 22. августа, непозната особа је покушала неовлашћено да уђе у амбасаду Еквадора у Лондону", наводи се у саопштењу владе у Киту, а преноси АФП.

Влада Еквадора са жаљењем констатује да, упркос огромним напорима које је британска влада уложила да спречи Џулијана Асанжа да напусти еквадорску амбасаду, власти нису брже реаговале на овај веома озбиљан покушај неовлашћеног уласка, наводи еквадорска влада.

Шведске власти од 2010. године траже хапшење и изручење Асанжа, којег су две Швеђанке оптужиле за сексуално узнемиравање.

Британски суд је 2011. године донео одлуку о екстрадицији Асанжа у Шведску, после чега је уточиште пронашао у амбасади Еквадора у Лондону, где се и сада налази.

Његово изручење траже и САД, које сматрају да је објављивањем тајни о америчкој политици и дипломатији нанета штета америчкој националној безбедности, због чега Асанж страхује да би Шведска могла да га преда САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара