Читај ми!

Посустала демократија у Црној Гори

Вишедеценијска владавина ДПС-а и лоши резултати опозиције на последњим изборима у Црној Гори могу ослабити демократију, пише у депеши некадашњег амбасадора САД у Подгорици Родерика Мура, преноси Викиликс.

Интернет портал Викиликс објавио је депешу некадашњег америчког амбасадора у Црној Гори Родерика Мура, послату Вашингтону у марту 2009. године, у којој се наводи да ће "лош резултат опозиционог блока на последњим парламентарним изборима у Црној Гори ослабити демократију и владавину права".

"Црној Гори је потребна сарадња делова владајуће коалиције, грађана и међународне заједнице", навео је Мур и додао да вишедеценијска владавина ДПС-а изазива забринутост у вези са транспарентношћу владе.

"Мало је вероватно да ће парламент у којем већину има ДПС контролисати владу коју држи иста партија. Распарчана и слаба опозиција биће приморана да разбије другарски однос који тренутно влада између државних службеника и водећих компанија", навео је Мур.

"Краткорочно, треба повећати притисак на јачање владавине права, Ахилове пете Црне Горе. Он ће доћи унутар коалиције, уз помоћ до сада тихог становништва, али и од међународне заједнице", пише у извештају који је Мур послао у априлу 2009. године.

Мур је оценио да је тренд умерености опозиционара, уз слаб резултат "антиђукановићевског" Покрета за промјене, добар предзнак за могућу сарадњу владајуће коалиције и опозиције о неким кључним питањима, посебно о питању европских интеграција.

Грађани изабрали стабилност

Мур је оценио да су изборни резултати показали да су грађани изабрали стабилност, дајући мандат владајућој коалицији да их води кроз проблематичне економске воде и глобалну финансијску олују која ће жестоко погодити Црну Гору.

Победа ДПС-СДП коалиције, сматра Мур, обезбедиће наставак евроатлантских интеграција.

Бивши амерички амбасадор је, позивајући се на извештај Канцеларије за демократске институције и људска права која послује у оквиру мисије ОЕБС, рекао да су избори добили високу оцену, иако су током кампање забележена мешања државних и партијских структура, оптужбе за изборну крађу и пристрасност телевизијских станица.

Коментаришући резултате парламентарних избора, Мур је афирмацију државне независности и слабљење националистичких снага на политичкој сцени оценио као позитивне.

Примећује да у предизборној кампањи није било претњи црногорској државности, похваливши опозицију због умерености.

Истакао је да су мултиетничке и грађанске странке добро прошле, док националистичке нису ушле у парламент.

Мур је констатовао да је број просрпских посланика у парламенту, после избора, пао са 15 на осам.

"Мултиетничка владајућа коалиција и СНП – премда примарно српска, а сада јавно грађанска партија – забележиле су снажан пораст. Пад Покрета за промјене био је због унутрашњих раскола, а не због грађанске оријентације странке, док је Нова, као једина српска странка у парламенту, обећала да ће наставити да се држи умереније линије", пише у Муровој депеши.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару