Лош учинак и ироничне изјаве

На извештај Стејт Департмента у коме се учинак Црне Горе у борби против трговине људима оцењује веома лоше, црногорски званичници давали саркастичне изјаве, пише у депешама које је амерички амбасадор слао из Подгорице, до којих је дошао Викиликс.

У депеши коју је објавио Викиликс, бивши амерички амбасадор у Подгорици Родерик Мур обавестио је своје шефове у Вашингтону да је у Црној Гори "главна вест" то што је та држава у извештају о борби против трговине људима 2007. године деградирана на други ниво, односно на листу земаља за надзор.

Министар спољних послова Милан Роћен тада је рекао амбасадору да је био збуњен и разочаран, док су штампани медији преносили саркастичне коментаре премијера и координатора за борбу против трговине људима Бојана Обреновића, који доводе у питање истинитост извештаја", писао је Мур Вашингтону.

Влада у Подгорици не поштује у потпуности минималне стандарде за елиминацију трафикинга, а црногорске власти успеле су да идентификују само једну жртву трговине људима током 2007. године, стоји у извештају о борби против трговине људима.

Мур даље прецизира да је премијер Мило Ђукановић саркастично прокоментарисао да је учинак Црне Горе на пољу трговине људима био "100 одсто лошији" у 2007. години у односу претходну, јер се број случајева повећао "са ниједног на један" у току периода извештавања.

"Ђукановић је такође рекао да би друге земље биле срећне да имају сличан проблем са трговином људима као што има Црна Гора", пише у депеши, а даље се наводи и да је потпредседница црногорске владе Гордана Ђуровић тада рекла да је имала "неке резерве у вези са истинитошћу статистичких података у извештају".

У депеши се наводи да су штампани медији известили да је координатора за борбу против трговине људима Бојан Обреновић жестоко критиковао резултате као "оштре и неправедне", изражавајући сумњу у информације добијене од локалних НВО, које су коришћене приликом прављења америчког извештаја.

Обреновић је напоменуо да би извори требало да буду ограничени на "легитимне" државне органе, наводи се у депеши и у напоменама додаје да су у припремању извештаја разговарали са локалним НВО, укључујући и директора канцеларије за борбу против трговине људима коју финансира држава, као и Међународне организације за миграције.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару