Читај ми!

Чавић и Церић на "Викиликсу"

У депеши бившег амбасадора САД у БиХ Чарлса Инглиша наводи се да је некадашњи председник РС и садашњи лидер Демократске партије Драган Чавић тврдио да ће преузети Српску демократску странку. Америка тражила од Церића да не користи реч геноцид када говори о ситуацији у Појасу Газе, објављује "Викиликс".

Интернет сајт Викиликс објавио је детаље разговора политичара из РС са америчким званичницима у БиХ. У депеши бившег америчког амбасадора у БиХ, у којој преноси садржину тих разговора, наводи се, између осталог, да је Драган Чавић тврдио да ће преузети Српску демократску странку.

У депеши, како преносе бањалучке Независне новине, од 10. децембра 2008. године, коју је тадашњи амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш упутио централи у Вашингтону, наводи се да је у разговору са тадашњом заменицом америчког амбасадора у БиХ Џудит Цеткин бивши председник Републике Српске и садашњи лидер Демократске партије Драган Чавић најавио да ће преузети или реформисати Српску демократску странку.

Цеткинова је, у одвојеним сусретима 2. и 3. децембра 2008. године у Бањалуци, разговарала са низом водећих политичара РС. Даље се наводи да је Чавић рекао да ће бити тешко склонити Младена Босића, председника СДС-а, са чела те партије.

Што се тиче опције покретања нове странке, Чавић је објаснио да ће одлучујући фактор бити да ли може убедити било којег посланика СДС-а у Народној скупштини РС да му се придружи.

Високи функционер Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић је током тих разговора рекао Цеткиновој да је лидер странке Младен Иванић "веома разочаран" што мора доћи до раскида са СНСД-ом и нагласио да ће следеће две године бити веома тешке за ПДП уколико до раскида дође.

Тадашњи председник РС Рајко Кузмановић рекао је Цеткиновој да лидер СНСД-а и тадашњи премијер Милорад Додик није националиста или аутократа, већ је једноставно погрешно схваћен и да РС жели само оно што јој припада по Дејтону.

Кузмановић и Игор Радојичић, тадашњи и актуелни председник Народне скупштине РС, рекли су Цеткиновој да је најбрже решење питања Брчког доношење закона базираног на Прудском споразуму.

У закључку депеше се наводи да Додик још заузима јаку позицију и да "његова партија и народ снажно стоје иза њега".

Захтев Церићу да не користи реч геноцид

Међу депешама Чарлса Инглиша, које је објавио сајт Викиликс, је и она од 12. јануара 2009. године, у којој амерички дипломата наводи да је од поглавара Исламске заједнице у БиХ реиса Мустафе Церића тражио да престане да користи реч геноцид када говори о дешавањима у Гази, пренеле су Независне новине.

У депеши се каже да је Церић позван да реч геноцид не користи у светлу тадашњих антисемитских инцидената у БиХ, до којих је дошло због догађаја у Гази.

Амерички амбасадор позвао је реиса Церића 12. јануара 2009. да би протестовао због његовог означавања догађаја у Гази као питање геноцида.

Церић је током разговора избегавао да образложи зашто користи термин геноцид, при том наводећи јак осећај који су слике из тог дела света оставиле на њега, пишу Независне новине.

"Америчка амбасада разговарала je с Јеврејском заједницом о њиховој забринутости због јавног мњења у БиХ и директно је потврдила наше сопствено незадовољство и противљење реисовој погрешној оцени догађаја и његовог означавања геноцидом", истиче се у депеши амбасадора Инглиша.

Даље се наводи да је одговор Јеврејске заједнице у БиХ био одмерен и коректан, а саопштења Исламске заједнице неодговорна.

Поменута је и изјава високог званичника СДА и члана парламента Бакира Изетбеговића, који је повезао сцене из Газе с ратним сценама у Сарајеву, нагласивши да је "време за изношење истине и осуђивање лошег понашања Израела".

"Иако није директно прешао границу изједначавања Јевреја с нацистима или означавајући их носиоцима геноцида, он је индиректно упоредио акције Израелаца са Србима и додатно је подјарио етничко и религиозно неповерење", закључује се у депеши коју је послао амбасадор Инглиш.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару