Читај ми!

"Олујa" није војни успех

Војна акција "Олујa" била је успешна због повлачења Срба из Хрватске а не због свог војног јунаштва, закључак извештаја америчке амбасаде у Загребу послатог у Вашингтон, открива "Викиликс".

Американци су 1995. године били уверени да је Хрватска војска у "Олуји" била успешна зато што су се Срби повукли, а не због свог војног јунаштва, закључује се из поверљивог извештаја који је амбасада САД у Загребу послала у Вашингтон и чија је садржина објављена на сајту Викиликс.

У депеши коју је амбасада 30. августа 1995. године послала Стејт департменту изнесена су запажања двојице холандских официра - Фуранда и Балфура, пренео је хрватски дневник Јутарњи лист.

"Одлука о повлачењу била је главни кључ хрватске победе", поновио је неколико пута Балфур, који је за неке од јединица хрватске војске изјавио да су изгледале као група разбојника.

Амерички сенатори Ворнер и Кери разговарали су у то време у Книну са холандским официрима, али и посматрачима и представницима УН за људска права и хрватским генералом Иваном Чермаком.

Један канадски посматрач је рекао да је видео једног хрватског војника који је "позирао са старијим Србином као трофејом из лова. Тај Србин је касније пронађен у оближњем пољу с метком у глави", пише у америчкој депеши.

Викиликс је јуче објавио око хиљаду поверљивих дипломатских депеша које је америчка амбасада у Загребу од 1991. до 2011. године слала Вашингтону.

Изјаве хрватских званичника пренесене су врло прецизно и опширно, а обухваћени су готово сви догађаји, па и они мање значајни.

Американци су извештавали о сукобу Хрватске и Словеније, анализирали победу Иве Јосиповића на председничким изборима, тактику премијерке Јадранке Косор, за коју је наведено да "сасвим сигурно калкулише, али је искрена у борби против корупције".

У депеши о посети председника Србије Бориса Тадића Хрватској, послатом 30. јуна 2006. године, оцењено је да је састанак с хрватским државним врхом протекао у "веома позитивној атмосфери".

"Један од саветника тадашњег председника Хрватске Стјепана Месића рекао је 28. јуна да је посета била "потпуни успех" и велики корак у билатералним односима", пише у документу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару