Читај ми!

Викиликс: Италијани плаћали заштиту?

Америка својевремено била забринутa због тврдњи да је Италија плаћала талибанима да не нападају њене војнике у Авганистану, показују тајне дипломатске депеше из 2008. које је објавио "Викиликс". Италија демантовала такве тврдње.

Викиликс је обелоданио тајне дипломатске депеше да су Сједињене Америчке Државе својевремено биле забринуте, због тврдњи да је Италија плаћала талибанима да не нападају њене војнике у Авганистану.

Вашингтон је био толико забринут поводом тих тврдњи да је тадашњи амбасадор САД у Риму то предочио италијанском премијеру Силвију Берлусконију, наводи италијански лист Еспресо, позивајући се на дипломатске тајне депеше из 2008. године које је објавио Викиликс.

Италија је исте године демантовала да је талибанима и другим побуњеницима плаћала новац у замену за заштиту у области Авганистана где је 10 француских војника погинуло у заседи фебруара 2008. године, убрзо након што су је преузели од италијанских снага, пренео је АФП.

У поруци коју је проследио у Вашингтон амбасадор Роналд Спољи и у којој је поздравио одлуку Италије да пошаље у западни Авганистан своје снаге у оквиру ИСАФ-а, пише да је "нажалост, значај њиховог учешћа поткопан растућом репутацијом Италијана да избегавају борбе и плаћају откупе и заштиту".

"Та репутација је базирана делом на гласинама, делом на обавештајним подацима које нисмо могли у потпуности да установимо", навео је амбасадор Спољи.

"Била то истина или не, остаје чињеница да је Италија у Авганистану изгубила 12 војника - што је мање него већина савезника са сличном одговорношћу", констатује се у депеши.

Амбасадор је, такође, навео да је то питање покренуо у разговору са Берлусконијем и да га је он уверио да му такве активности нису познате, те да ће их прекинути, ако пронађе доказе за тако нешто.

Еспресо наводи да је САД ову тему покренуо двапут, у априлу и у јуну 2008. године.

Италијанска влада је у октобру 2009. године негирала извештај Тајмса, који је цитирао западне војне изворе, да су италијанске тајне службе платиле десетине хиљада долара талибанима и другим побуњеницима у дистрикту Сароби, у Авганистану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару