Читај ми!

Тачи се плаши Берише

Хашим Тачи тражио интервенцију Америке због мешања албанског премијера Саљија Берише у унутрашња питања Косова, проистиче из депеше америчке амбасаде у Приштини, до које је дошао "Викиликс".

Посета и политички утицај Саљиja Берише на Косову забринуо је Хашима Тачија у лето 2009. године, неколико месеци пре локалних избора 15. новембра, пренео је приштински лист Коха диторе позивајући се на преписке америчких дипломата из Приштине до којих је дошао Викиликс.  

У приватном разговору са званичницима америчке амбасаде у Приштини, 13. августа 2009. године, Тачи је страховао од "мешања у косовску политику", што према његовом мишљењу, ради премијер Албаније.

"У приватном разговору одмах после састанка, Тачи је отправнику послова рекао да је забринут због мешања премијера Саљиja Берише у политику Косова", каже се у телеграму који говори о Тачијевом састанку са отправником послова амбасаде у Приштини Мајклом Марфијем.

До Тачијевог састанка са званичником америчке амбасаде је дошло након пријема који је Саљи Бериша 2009. године припремио за Рамуша Харадинаја у Тирани, при чему је потписан споразум о сарадњи између Демократске партије Албаније и Алијансе за будућност Косова.

Према дипломатској преписци, Тачи је поменуо да Бериша планира посету Приштини за јесен те године и додао да би он "са добродошлицом дочекао Беришину посету Косову приликом које би разговарали о билатералним односима, али да не жели да га види како води кампању на Косову за Демократски савез Косова или за опозициону АБК".

У то време, Тачи је био у владајућој коалицији са ДСК, док је АБК била у опозицији као и сада.

Тачи је, штавише, рекао да мешање Албаније у косовску политику представља "претњу" за Косово и тражио од Американаца да интервенишу код Берише, наглашавајући да је "Косово суверена држава, а не покрајина Албаније".

"Тачи је рекао да албанско мешање у политику на Косову представља претњу Косову и тражио од амбасаде да се супротстави таквом мешању", каже се у дипломатском телеграму.

"Он је, такође, тражио од владе САД да озбиљније схвати Беришу и да преко амбасаде у Тирани од њега затражи да се уздржи од изјава или деловања који буде страх у региону од паналбанизма", наводи лист.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару