Читај ми!

Војска није пуцала на Тјенанмену?

Кинески војници нису пуцали на демонстранте током протеста на тргу Тјенанмен 1989. године, наводи се у дипломатским депешама из америчке амбасаде у Пекингу које је објавио "Викиликс". Није било масакра на Тјенанмену, али је било масакра у Пекингу, тврди тадашњи дописник Би-Би-Си-ја Џејмс Мајлс.

Дипломатске депеше из америчке амбасаде у Пекингу показују да током протеста на Тргу Тјенанмен, 1989. године, кинески војници нису пуцали на демонстанте, што делимично потврђује верзију догађаја кинеских власти, пише британски лист Дејли телеграф.

Војници су пуцали на демонстранте изван центра Пекинга док су покушавали да се приближе централном градском тргу.

Дејли телеграф наводи да три депеше послате 3. и 4. јуна из амбасаде САД показују да су дипломате предвиђале да ће доћи до коначног обрачуна демонстраната и полиције.

У депешама се наводи да је у Пекингу "10.000-15.000 наоружаних војника", од којих неки носе аутоматско оружје. Такође се наводи да су примећене тенковске јединице које се крећу с југа.

Америчке дипломате наводе да су упозорене да "остану код куће", осим ако не извештавају с првих линија догађаја.

На самом Тјенанмену био је чилеански дипломата који је америчким колегама помагао као очевидац последњих часова продемократског покрета.

"Он је посматрао како војска улази на трг и није видео никаво масовно пуцање из ватреног оружја на људе, иако су се чули спорадични хици. Он је рекао да је већина војника који су ушли на трг заправо наоружана само опремом за разбијање демонстрација - пендрецима и дрвеним палицама; њих су подржавали наоружани војници", наводи се у депеши из јула 1989. године.

Према интерним документима кинеске Комунистичке партије објављеним 2011. године, 2.000 војника из 38. армије, заједно са 42 оклопна возила, почело је да чисти трг са севера ка југу у 4.30 ујутро, 4. јуна.

Око 3.000 студената је седело око Споменика народним херојима на југу тог великог трга.

Вође протеста, међу којима је прошлогодишњи добитник Нобелове награде за мир Лиу Сјаобо, тражили су од студената да напусте трг, а чилеански дипломата је пренео да су после споразума студенти напустили трг преко југоисточног угла.

То сведочење противречи извештајима неколицине новинара, који су наводили да су војници "јуришали" на ненаоружане цивиле.

Исто тако, број погинулих те ноћи могао би бити далеко мање од више хиљада, колико се наводило.

Дејли телеграф пише да је тадашњи дописник Би-Би-Сија из Пекинга Џејмс Мајлс 2009. године признао да је "пренео погрешан утисак" и да "није било масакра на Тјенанмену".

"Демонстрантима који су још били на тргу када је војска стигла допуштено је да оду после преговора. Није било масакра на Тјенанмену, али је било масакра у Пекингу", рекао је Мајлс.

Најжешћи сукоби избили су на око пет километара западно од трга, где се више хиљада људи спонтано окупило у ноћи између 3. и 4. јуна, како би спречили напредовање војске.

Према документима Комунистичке партије, војска је почела да пуца око 22.30, а већина демонстраната није успела да побегне због блокада које су сами поставили.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару