Дипломатски рат због Викиликса

Дипломатски рат Америке и Еквадора због Викиликса. Вашингтон протерао амбасадора Еквадора два дана пошто је Кито отерао америчког амбасадора због тешких оптужби на рачун председника и полиције те јужноамеричке земље.

Помоћник државног секретара САД, Артуро Валенцуела обавестио је амбасадора Еквадора Луиса Галегоса да је проглашен за персону нон грата и да што пре мора да напусти САД.

Оваква одлука тумачи се као "одмазда" због истеривања америчког амбасадора из Еквадора пре два дана.

Наиме, пре два дана шеф дипломатије Еквадора Рикардо Патино затражио је од америчке амбасадорке Хедер Хоџис да што пре напусти ту земљу, због докумената објављених на Викиликсу у којима наводи широко распрострањену корупцију у полицији ове јужноамеричке земље.

Амерички Стејт департмент изразио је дубоко жаљење због ове одлуке, називајући је "неоправданом".

 Патино је, на конференцији за новинаре, рекао да је после објављивања депеша на Викиликсу назвао америчку амбасадорку и упитао је "одакле има приступ таквим тајним информацијама".

Инфилтрација? Ништа ново 

На питање новинара да ли мисли да су се САД инфилтрирале у еквадорску полицију, Патино је одговорио "да то не би било ништа ново".

Патино је истакао да је одлука о протеривању америчке амбасадорке из Еквадора донета тек пошто Хоџисова није дала "задовољавајуће" објашњење везано за оптужбе које је изнела у документима објављеним на Викиликсу.

Шеф дипломатије Еквадора је нагласио да се потез протеривања амбасадорке не односи на Америку, већ на једног званичника који је изрекао "тешке оптужбе" против његове земље.  

Писања у депешама која су посебно разљутила еквадорске власти јесу она у којима америчка амбасадорка сугерише да је председник Еквадора Рафаел Кореа био упознат са корупционашким наводима на рачун високог полицијског званичника генерала Жаиме Акуилињо Хуртадо Ваце када га је поставио за начелника полиције Еквадора.

Патино је оценио да су оптужбе против председника Корее "апсолутно неодговорне и погрешне".

Генерал Хуртадо Ваца служио је као начелник еквадорске полиције нешто више од године дана пре него што је поднео оставку јуна 2009. године.

Дипломатске депеше наводе да је америчка амбасада имала "неколико извештаја који указују да је Ваца користио свој положај у изнуђивању новца, омогућавању трговине људима и проневеравању новца из јавних фондова".

Такође, према америчким документима Ваца је утицао на истраге и отежавао рад тужилаштва против организованог криминала.

Хоџисова је трећи амерички дипломата којег је Кореа "најурио" од кад је преузео дужност председника 2007. године.

Еквадорски председник је близак савезник венецуеланског и боливијског председника Хуга Чавеса и Ева Моралеса. Најновије протеривање амбасадора оставиће све три земље без америчких дипломата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару