САД притискао Индију да призна Косово

Сједињене Америчке Државе су вршиле притисак на Индију да призна независност Косова, али је Њу Делхи то одбио, страхујући да би могла да буде повучена паралела између Косова и Кашмира.

Индија је трпела притисак Сједињених Америчких Држава да призна независност Косова, објавио је Викиликс, а преноси индијски дневник Хинду.

Амерички амбасадор у Индији Дејвид Малфорд је, чак и пре него што је Косово једнострано прогласило независност фебруара 2008. године, тражио од Индије да се придружи САД и кључним европским државама у признавању независности Косова.

"Признавање Косова од стране Индије показао би глобалну солидарност и помогло у постизању стабилности Косова и региона", навео је амерички амбасадор.

Тадашњи министар иностраних послова Индије Шившанкар Менон је, у одговору на захтев, рекао да индијска влада тек треба да одлучи како ће одговорити на декларацију о независности Косова.

У тајним америчким депешама наведене су дипломатске анализе према којима постоје два разлога из којих Индија неће признати независност Косова - историјско сврставање уз Русију и још важније, страх индијске владе да би независност Косова могла да буде преседан који би претходио проглашењу независности Кашмира.

Американци су, пак, навели да је ситуација на Косову јединствени случај који не повлачи за собом преседане и да би признавање помогло у стабилизовању региона.

Демарш америчке амбасаде

Америчка амбасада је, и после проглашења независности, наставила да врши притисак на индијско Министарство иностраних послова, па је 21. фебруара политички саветник Тед Осиус послао тим поводом политички демарш секретару за Америку Гаитрију Кумару и секретару за централну Европу В. Ашоку који нису послали одговор на тај демарш.

Још три дана пре демарша, Министарство иностраних послова Индије издало је саопштење у коме се наводи да Косово није испунило сва три критеријума неопходна за признавање: дефинисане границе, легално изабрану владу коју народ признаје и ефикасну контролу над облашћу којом управља. "Индија сматра да све државе треба да поштују суверенитет и територијални интегритет свих земаља", наводи се даље у саопштењу.

Министарство иностраних послова у Њу Делхију навело је и да Индија верује да питање Косова треба да буде решено мирним средствима, путем консултација и дијалога заинтересованих страна.

Депеша цитира наводе у новинским извештајима о реаговању двојице кашмирских сепаратиста на једнострано проглашење назависности Косова у којима се истиче да је "ова декларација ојачала њихову одлучност да остваре слободу за Кашмир и сопствено право на самоопредељење".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару