Везе криминалних кланова и власти

Без благослова Маровића не може се склопити посао у Будви. Породица Ђукановић контролише подгоричку Прву банку, наводи се у депеши Родерика Мура, бившег амбасадор САД у Црној Гори, пишу "Вијести" позивајући се на документа "Викиликса".

Манипулације у економској транзицији, од стране добро повезаних људи, донеле су богатство високо позиционираним политичарима и малој групи олигарха, написао је бивши амбасадор САД у Подгорици Родерик Мур у депеши коју поседује Викиликс, а који су Вијести објавиле у сарадњи са британским Гардијаном.

Објашњавајући постојање конфликта интереса носилаца високих функција, Мур је као пример навео потпредседника ДПС-а и бившег потпредседника црногорске владе Светозара Маровића.

"Светозар Маровић повезан је са 22 посебне компаније, а гласине круже да се не може склопити значајан посао у Будви без Маровићевог благослова", истакао је Мур.

Бивши амерички амбасадор даље пише о власничком уделу породице Ђукановић у Првој банци, наводећи да бивши премијер Мило Ђукановић поседује три, његов брат Ацо 47, а сестра Ана Коларевић један одсто акција, што породици омогућава контролу над банком.

"Прва банка је једина црногорска банка која је имала користи од владиног пакета од 40 милиона евра. Многи други високи политичари, такође, имају значајан пословни интерес, укључујући и интерес у државним компанијама", написао је Мур.

"Најпроблематичнији аспект је тај да функционери могу да буду на плаћеним позицијама као председници или чланови управних и контролних тела у јавним корпорацијама где држава или општина имају удео", написао је бивши амерички амбасадор.

Због величина Црне Горе неизбежно је да свако зна свакога на неки начин, због чега је коришћење веза широко прихваћен начин да се ствари заврше у Црној Гори, навео је Мур.

"Традиција веза, међутим, доприноси околини која смањује такмичење, умножава конфликт интереса и охрабрује непотизам при запошљавању. Ови фактори су погоршани чињеницом да су две исте партије биле на власти у Црној Гори током последње деценије", пише у депеши.

Чак и са повећаном политичком вољом, Црна Гора нема способности да нападне организовани криминал, наводи се у депши.

"Тек однедавно, и само уз спољну помоћ, Црна Гора има једва основе законодавства, опрему и обуку потребну да истражи и процесуира организовани криминал. Јаче владине мере када је у питању транспарентност помогле би да се сломе повремене везе између криминалних кланова и званичника власти, објављивањем имовине и повећавајући видљивост доношења одлука", пише у депеши Родерика Мура из јула 2007. године.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару