Настављено саслушање Асанжа

Суд у Лондону наставиће у петак саслушање поводом захтева Шведске за изручење оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа. Адвокати ће тада изнети завршне речи.

Према одлуци суда у Лондону, саслушање поводом захтева Шведске за изручење оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, биће настављено у петак. Адвокати ће тада изнети завршне речи, преноси агенција Ројтерс.

Данашње суђење почело је испитивањем сведока одбране, Свена Ерика Алхема, пензионисаног шведског тужиоца, који је навео да не види разлог зашто се Асанжу не би судило у Великој Британији.

Алхем је изјавио да је у покретању оптужнице против Асанжа било озбиљних неправилности и да је требало да обезбедити да осумњичени детаљно исприча своју верзију догађаја поводом оптужби за сексуално насиље и силовање. Шведски стручњак је рекао и да је "необично" што је из тужилаштва процурила информација медијима о том случају.

На првом дану суђења, Асанж је затражио од суда да спречи његово изручење Стокхолму, тврдећи да тамо неће имати правично суђење и да би могао бити изручен САД, где би могао бити осуђен на смрт ако буде проглашен кривим за шпијунажу, због објављивања америчких поверљивих информација на Интернету.

Шведска тражи од Велике Британије да изручи 39-годишњег Аустралијанца ради саслушања у вези са оптужбама двеју жена за силовање и сексуално насиље, што Асанж демантује.

Асанжов адвокат Џефри Робертсон изјавио је јуче да ће Шведска, уколико буде добила прилику да суди Асанжу, то учинити иза затворених врата, као што ради у случају силовања, што ће бити кршење правде и људских права.

Оснивач Викиликса, веб-сајта који објављује хиљаде поверљивих америчких дипломатских података, тврди да је невин, да су оптужбе двеју жена против њега део политичке намештаљке и истиче да највише страхује од тога да ће Вашингтон убедити Стокхолм да га изручи америчким властима које би могле да га осуде на смрт.

Асанж је ухапшен 7. децембра у Лондону и сада се налази у кућном притвору.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару