Трибунал ће проверити наводе у депеши

Представник Хашког суда Мартин Петров рекао да ће Трибунал проверити наводе, да је Тим Мекфаден детаљно извештавао особље америчке амбасаде о Слободану Милошевићу и додао да се званичници Трибунала сусрећу са дипломатама што је у опису њихове званичне функције.

Наводи из депеша објављених на сајту Викиликс, према којима је, бивши управник притворске јединице у Схевенингену, Тим Мекфаден обавештавао америчку амбасаду о животу у притвору и здравственом стању Слободана Милошевића, биће озбиљно размотрени, најавио је Мартин Петров, представник Хашког суда.

Петров је на конференцији за новинаре у Хашком суду истакао да Трибунал има јасна правила о поверљивости која се односе на све, посебно на његово особље, а свако наводно кршење поверљивости увек се испитује и предузимају се одговарајуће мере.

"У овом тренутку, Трибунал није у могућности да потврди аутентичност тих објављених извештаја", рекао је Петров додавши да су, према прелиминарној анализи, у депеши изнете многе теме које су у том тренутку већ биле у јавности, као што је здравствено стање Слободана Милошевића.

Према Петрову, у депеши се помиње и Милошевићева уобичајена дневна активност, а такви детаљи о хашким притвореницима већ годинама су доступни јавности. Петров није желео да износи никакве специфичне коментаре на објављену депешу, док све не буде детаљно проучено.

Упитан да ли званичници Трибунала дају информације дипломатама само на редовним дипломатским семинарима, Петров је рекао да се званичници Трибунала свакако сусрећу са дипломатама што је у опису њихове званичне функције.

"Дискутује се о разним темама на таквим састанцима, али у оквиру судског правила о поверљивости и о независности Трибунала", нагласио је Петров.

У дипломатској депеши од 12. новембра 2003. године, коју је на свом сајту објавио Викиликс, пише да је Мекфаден виђао Милошевића и с њим разговарао чешће и присније него ико други.

У депеши је, између осталог, наведено да Милошевић, преко својих правних саветника који се смењују у Хагу, успешно држи контролу над Социјалистичком партијом Србије.

Мекфаден је, такође, изнео став да је Милошевић човек који не дели с другима лако своја мишљења, а да са супругом Мирјаном Марковић, с којом свако јутро води телефонске разговоре, има "изузетну везу".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару