Нико није пророк у свом селу

Џулијан Асанж проглашен за "најгорег Аустралијанца године" у избору тамошњег листа "Зу виклис", због објављивања стотина хиљада тајних дипломатских депеша. Асанж је на тој позицији претекао бога, данску принцезу Мери и премијерку Џулију Гилард.

Аустралијски часопис за мушкарце Зу виклис прогласио је оснивача сајта Викиликс Џулијана Асанжа "најгорим Аустралијанцем године", због објављивања стотина хиљада тајних дипломатских депеша.

Асанж, рођени Аустралијанац, на тој позицији претекао је бога, данску принцезу Мери и премијерку Џулију Гилард.

"Можете ту аферу посматрати из различитих углова, али чињеница је да је оснивач Викиликса нарушио правило да тајна треба да остане тајна", пише у образложењу аустралијског недељника.

Асанж је на сајту узбуњивача, Викиликса, објавио стотине хиљада поверљивих докумената о ратовима у Ираку и Авганистану, и дипломатске депеше званичника америчких амбасада широм света.

Шведска га је прошле године оптужила за сексуални напад на две жене, а Асанж се тренутно налази у Британији, на условној слободи.

Очекује се да рочиште о његовом изручењу Шведској буде одржано 7. или 8. фебруара.

Асанж је одбацио отпужбе, наводећи да је жртва политичких маневара шведских власти.

Зу виклис, иначе, наводи да је у конкуренцији за неславну титулу "најгорег Аустралијанца" био и бог, због катастрофалних поплава које су погодиле Аустралију, крајем прошле и почетком ове године.

Данска принцеза Мери, рођена у Аустралији, нашла се на листи Зу виклиса, како је навело уредништво, због данског акцента који је сада присутан у њеном говору, а премијерка Гилард, јер је на тој функцији заменила претходника Кевина Рада, пошто је сазвала ванредне партијске изборе у њиховој Лабуристичкој партији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару