Стижу рачуни са Кајманских острва

На сајту "Викиликс" ускоро ће осванути информације о две хиљаде тајних рачуна у швајцарским банкама. Бивши банкар Рудолф Елмер предао је два диска са подацима Џулијану Асанжу, који је најавио објављивање у наредних неколико недеља. Асанж Елмера назива "добронамерним цинкарошем".

Бивши швајцарски банкар Рудолф Елмер доставио је Викиликсу податке о две хиљаде тајних рачуна богаташа и компанија, међу којима је и четрдесетак политичара.

Елмер, који се вратио у Велику Британију из егзила на Маурицијусу, себе описује као активисту, реформисту и банкара.

Швајцарски банкар је нагласио да преузима пуну одговорност за информације које предаје Викиликсу, у жељи да их тај сајт истражи и објави.

"Мислим да као банкар имам право да кажем уколико је нешто погрешно", рекао је Елмер на конференцији.

Када је први пут размислио о проблему офшор банкарства, Елмер каже да је видео "реп миша", али како је даље истраживао на Кајманским острвима и у Швајцарској, тај реп је постао "реп змаја и на крају вишеглава аждаја".

Елмер тврди да тиме жели да скрене пажњу на офшор финансијске злоупотребе и да промовише Викиликс као механизам за објављивање тајних информација.

Швајцарски банкар није желео да именује оне који се помињу у процурелим информацијама.

Ипак, медији објављују да су ту подаци о најмање четрдесет политичара, пословних људи, мултинационалних конгломерата и личности из света уметности.

Елмер, против кога у среду почиње судски процес због кршења правила банке о тајности података, открио је да су му нуђене нагодбе у замену за ћутање.

"Нудили су ми огромне своте новца и повлачење тужбе, у замену за моје ћутање. Савест ми не да ћутим, већ да укажем друштву шта се ради", напоменуо је банкар.

Подаци на провери 

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж рекао је на конференцији за новинаре да он и његов сајт имају дужност да подрже Елмера, кога је окарактерисао као добронамерног цинкароша.

Асанж је рекао да ће ове информације третирати као све друге. "То значи да ћемо, када анализирамо податке и под условом да су валидни, све обелоданити".

Пре него што је постао инсајдер, Елмер је на Кајманским осрвима осам година радио као шеф приватне швајцарске банке "Јулиус Баер", специјализоване за бригу о парама изузетно богатих клијената.

Кајманска острва, једно од најпознатијих светских пореских скровишта, до пре коју годину су важила и за пети по снази банкарски центар на планети и седиште су, понекад и фиткивно, хиљада компанија и фирми.

Елмер је отпуштен 2002. године, када је швајцарска банка уочила да поверљиве информације из тог дела света цуре у јавност.

Швајцарска банка "Јулиус Баер", међутим, тврди да су Елмерови мотиви другачије природе.

"Пошто његови захтеви за одштету, укључујући финансијску, због отпуштања нису могли бити испуњени, Елмер је 2004. покренуо личну кампању застрашивања и освете компанији", наведено је у саопштењу те банке.

Циљ његових активности јесте да дискредитује банку и њене клијенте у очима јавности, поручено је из банке "Јулиус Баер".

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару