Обама жали због Викиликса

Барак Обама рекао лидерима Турске и Мексика да је деловање веб сајта "Викиликс" за жаљење. Односи Вашингтона и две земље нису угрожени објављивањем докумената, саопштила Бела кућа.

Деловање веб сајта "Викиликс" је за жаљење, поручио је амерички председник Барак Обама у одвојеним телефонским разговорима лидерима Турске и Мексика Реџепу Тајипу Ердогану и Фелипеу Калдерону.

Обама, премијер Турске и председник Мексика сложили су се, у одвојеним телефонским разговорима, да односи Вашингтона и Анкаре, односно Вашингтона и Сјудад де Мексика, нису угрожени објављивањем тајних депеша Стејт департмента на "Викиликсу", саопштила је Бела кућа.

САД страхује да би објављивање више од 250.000 тајних докумената који садрже преписку америчких дипломатских представништава широм света и централе у Вашингтону могло да угрози односе са савезницима, пренео је Ројтерс.

Према објављеним депешама, америчке дипломате су, у извештајима о Турској, изразиле сумњу у поузданост те чланице НАТО и оцениле да је руководство у Анкари подељено.

Обама и Ердоган су разговарали о "значају америчко-турског партнерства и потврдили да су опредељени за сарадњу у читавој лепези области", наведено је у саопштењу Беле куће.

"Председник Обама је изразио жаљење због мизерног деловања 'Викиликса', а двојица лидера су се сложила да то неће утицати нити ометати тесну сарадњу САД и Турске", пише у саопштењу.

Обама је сличан разговор водио и с Калдероном.

"Председници су указали на значај америчко-мексичког партнерства у мноштву области", навела је Бела кућа.

"Разговарали су и о кампањи 'Викиликса' и сложили се да неодговорно деловање тог сајта не би смело да одврати две земље од њихове блиске сарадње."

У документима које је објавио "Викиликс", један високи званичник Мексика је оценио да је влада те земље у опасности да изгуби контролу над деловима земље због моћних наркокартела.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару