Игре око Косова, део трећи

Страх од могуће поделе Косова бринe Американце, који сматрају да би Европа могла попустити пред српским притиском. Последица - ескалација насиља. Највећа брига - анулирање десет година политике САД према Косову. Европљани оцењени као неодлучни, а неки чак као "гадљиви". Општи параметри политике Коштунице и Тадића према Косову "исти".

Високи званичници Београда су у приватним разговорима рекли Вашингтону и ЕУ да влада Косова никада неће потпуно контролисати север Косова и, на тај начин, индиректно промовисали поделу. Истовремено, високи амерички званичници су се жестоко опирали "оркестрираној и стрпљивој кампањи" српског председника Бориса Тадића, која би, уколико буде успешна, поразила деценију дуга настојања америчке спољне политике.

Такође, амерички званичници су осудили европско колебање и слабост по том питању и  упозоравали Вашингтон да "српска непопустљивост и свакодневни напори да се ушанчи на северу Косова повећавају ризик од обнављања конфликта", објавио је лондонски Гардијан, позивајући се на серију још необјављених депеша које му је уступио Викиликс.

"Изостанак брзе акције значи губитак северног Косова, што ће отворити Пандорину кутију етничког конфликта који је обележио деведесете", написао је почетком године амбасадор САД у Приштини Кристофер Дел. "Право је време да се окончају године лутања око севера и преокрене динамика учвршћивања поделе између севера и остатка Косова. Тренутна ситуација је неодржива и погоршава се. Циљ је да се заустави труљење".

Гардијан преноси и детаље разговора између америчке амбасадорке у Београду Мери Ворлик и Тадићевог саветника Јована Ратковића, који је рекао да Срби са севера Косова никада неће прихватити власт Приштине.

"Ови људи никада нису живели са Албанцима, никада се нису осећали делом Косова и неће прихватити власт Приштине", рекао је тада, наводно, Ратковић. "Београд не покушава да промени реалност на терену за косовске Албанце, али би промена реалности за косовске Србе била једнако дестабилизујућа".

Ратковић је рекао и да САД и ЕУ разматрају "војну интервенцију" да насилно прикључе север Косову.

Месец дана раније, Ратковић је план раван подели Косова пренео и Роберту Куперу, британском дипломати задуженом за решавање проблема у Ирану и на Балкану и политичком саветнику шефице ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон.
 
"Ратковић је рекао Куперу да Београд треба да схвати да више неће владати Косовом, али и да ће Косово морати да схвати да неће моћи да прошири своју власт северно од Ибра", наводи се у наредној депеши.

Истовремено, америчке дипломате су централи у Вашингтону говориле да "Тадићева влада", можда, следи исте циљеве као и претходна, на чијем челу је био Војислав Коштуница.

"Иако Тадићева прозападна влада, у односу на претходну, представља напредак у много ствари, општи параметри српске политике према Косову остају непромењени", наводи се у депеши америчке амбасаде у Приштини, упућене пред прошлогодишњу балканску турнеју потпредседника Џоа Бајдена.

"Север је постао место на којем се сукобљавају две различите визије будућности региона: за Србе и Београд (и самог Тадића) он представља део Косова који ће највероватније остати у саставу Србије у сценарију поделе пред пријем Србије у ЕУ, док за Албанце задржавање севера представља симболични кључ који доказује легитиман суверенитет Косова".

Почетком 2010. године, Американци су политику председника Тадића према северу Косова описивали као "све агресивнију", наводећи да "замрзнути конфликт на северу Косова, блиско и средњорочно, представља највећу претњу безбедности".

Американци, такође, наводе да је север Косова "база српских илегалних, паралелних структура, као и да је тај регион центар шверца и организованог криминала".

"То представља стварну претњу поделом Косова и преокретање 10 година политике владе САД", наводи се у депеши. "Можемо очекивати сталне етничке конфронтације, са жртвама, чак и међу припадницима међународних снага".

Европљани уморни од Косова

Бивша америчка амбасадорка у Приштини Тина Кајданов уочила је, прошле године, да су се Европљани, како се чини, "уморили" од Косова, што у комбинацији са општим ставом који влада у региону да је ЕУ одустала од даљег ширења, "може представљати опасну комбинацију".

Из разговора Роберта Купера и заменика државног секретара за Европу Филипа Гордона издвојено је да је саветник Ештонове оценио да "децентрализација на Косову неће бити успешна".

"Београд је лукаво проценио да наше европске партнере тресе све шири спектар несугласица, што је ефикасна тактика за ометање стратегије усмерене ка реинтеграцији северног Косова", написао је Крис Дел у јануару, оптужујући бриселске бирократе за "нервозу приликом доношења било какве тешке одлуке о северу".

Његова претходница, Тина Кајданов је једнако оштро критиковала ЕУ, наводећи да успех Еулекса зависи од напретка у решавању најтежих питања на северу.

"Напредак ће бити постигнут само ако Брисел једнако притисне Приштину и Београд, радије него да попушта пред захтевима Београда и отуђује се од Приштине. За сада, остаје да се види да ли ће ЕУ показати довољну дозу политичког вођства", написала је Тина Кајданов.

"Интензивирање проблема, које ми предвиђамо као последицу бескомпромисности Београда - посебно на северу, где су српски екстремисти већ показали спремност за наставак сукоба - може лако довести до ситуације у којој неки од гадљивијих Европљана временом одступе од обавеза и пристану на решење налик подели", навела је Тина Кајданов.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару