Пекинг: Нобел је америчка завера

Додељивање Нобелове награде кинеском дисиденту Лију Сјаобоу је акт уперен против Кине. Тајне депеше, објављене на "Викиликсу" откривају и да Америка прати раст утицаја Кине у Африци, али то не доживљава као претњу.

Званични Пекинг је веома незадовољан америчким ставом према кинеском дисиденту Лију Сјаобоу, због чега је Кина тражила да Вашингтон престане да користи питања људских права као изговор за мешање у њене унутрашње ствари, наводи се у депеши америчког амбасадора у Кини Џона Хантсмана овјављеној на сајту Викиликс, пренео је Њујорк тајмс.

Лист подсећа да је прошлог месеца кинески државни саветник Даи Бингуо, најмоћнија личност кинеске спољне политике, отворено рекао америчкој државној секретарки Хилари Клинтон да додељивање Нобелове награде Лијуу Сјаобоу, Кина види као део америчке завере да би се Кина довела у незавидан положај.

"Многе земље не подржавају одлуку Норвешког комитета о додељивању те Нобелове награде за мир. То ни на који начин не мења чињеницу да је Ли криминалац. У резолуцији америчког Конгреса изнете су неистине о том случају и Америка се грубо меша у унутрашње ствари Кине", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Кине Ђиан Ју.

Десетине депеша Стејт департмента показују да су америчке дипломате пажљиво пратиле активности Лијуа и других дисидената и да су редовно вршиле притисак на кинеске званичнике да поштују међународне норме основних људских слобода.

Званичници америчке амбасаде редовно су се састајали са Сјаобоовом супругом и пријатељима и у више наврата тражили његово пуштање на слободу.

Међу депешама се наводи и одговор Динга Сијаовена, заменика шефа одсека за САД кинеског министарства спољних послова, који је амбасадору САД Хантсману поручио да су, без обзира на права слободе говора и окупљања, основна људска права, право на храну и кров над главом, и да је у тој области Кина учинила значајан напредак.

САД прате утицај Кине у Африци

Лондонски дневник Гардијан цитира званичника амбасаде Сједињених Држава у престоници Нигерије, Џонија Карсона, који описује Кину као агресивног и опасног економског конкурента Америци, пре свега у Нигерији и Кенији.

Карсон наводи да Кина није све присутнија у Азији из алтруистичких разлога, већ ради својих интереса, док као други разлог наводи обезбеђивање гласова афричких земаља приликом гласања у Уједињеним нацијама.

Карсон ипак сматра да та земља тренутно не представља војну, безбедносну или обавештајну претњу по Америку у Африци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару