Викиликс у Србији

Бројним новим доменима Викиликса, од прекјуче, придружeн je и српски. Сајт wikileaks.org.rs регистрован у Тополи.

Сајт wikileaks.org.rs придружио се бројним новим доменима Викиликса. Према подацима Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС), сајт је активиран у понедељак, 6. децембра, нешто после 9.30. У Србији су, иначе, 34 фирме овлашћене за регистрацију домена, а wikileaks.org.rs регистрован је у једној од њих, и то у пословници у Тополи.

Власник фирме "ivanel.net doo" у Тополи Иван Лекић у изјави за Интернет портал РТС-а каже да је регистровао и поставио садржај Викиликса на свој сервер као део политике фирме да бесплатно публикује значајне садржаје од јавног интереса.

Са адресом .rs у Србији су регистрована још два домена: wikileaks.in.rs и wikileaks.rs (још није активиран) и поддомен wikileaks.iz.rs. 

Отварање домена без ограничења 

Саветник директора Регистра националних Интернет домена Србије (РНИДС) Мирјана Тасић каже за РТС да су у оквиру .rs домена отворена три поддомена у чијем се имену помиње Викиликс.

„Један поддомен је отворило физичко лице које је страни држављанин, а други је отворило правно лице које је резидент Србије. Трећи је отворило лице које је тражило да се његови подаци о идентитету не објављују на нету, тако да те податке можемо да дамо само на захтев правосудних органа", објашњава Тасићева.

Што се тиче самог отварања домена, не постоје никакве правне препреке ко и како може да отвори домен. Оно што може да постане проблем јесте начин на који се домен користи.

„Ако неко злоупотреби или повреди нечија права, или повреди нечије интересе, тај који се осећа угроженим тиме што је изложено на том доменском имену може да покрене поступак пред судским органима и да тражи забрану одређеног домена. Сам регистар такву одлуку не може да донесе", рекла је Тасићева.

Према подацима РНИДС, са српском адресом до јутрос је регистровано 61.865 домена: 6.985 rs, 17.178 co.rs, 2.934 org.rs, 3.416 in.rs, 1.131 edu.rs, 182 gov.rs и 39 ac.rs.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару