Асанж: Не убијајте гласника!

"Викиликс" заслужује заштиту, а не нападе и претње, јер без страха објављује чињенице за добро јавности, рекао је Џулијан Асанж аустралијском листу "Острелијен".

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж жестоко је бранио своја открића, у писму аустралијском листу Остралијен, тврдећи да његова интернет страница заслужује заштиту, а не нападе и претње, јер објављује чињенице за добро јавности.

У првом јавном обраћању аустралијским медијима, Асанж (39), рођен у Квинсленду, оптужује аустралијску Владу да покушава да убије гласника, јер не жели да се открије истина о њеним дипломатским и политичким поступцима.

Викиликс заслужује заштиту, а не нападе и претње, написао је Асанж, додајући да његова интернет страница без страха објављује чињенице за добро јавности.

У тексту, објављеном у уторак, под насловом "Не убијајте гласника, јер открива неугодне истине", Асанж подсећа на годину 1958. и младог Руперта Мардока, тада власника и уредника часописа Њуз у Аделаиди, који је написао да се у трци тајности и истине, чини да ће истина неизбежно увек победити.

"Демократским друштвима су потребни јаки медији, а Викиликс је део медија. Медији помажу да Владе остану поштене. Викиликс је открио неке болне истине о ратовима у Ираку и Авганистану и објавио ексклузивне приче о корпоративној корупцији", пише Асанж.

Према његовим речима, Викиликс је изнедрио нову врсту новинарства - научно новинарство.

"Радимо с другим медијима како би људи добили вести и информације, али их људи једноставним кликом могу проверити, јер су приложени документи на основу којих је вест настала. Тако можете просудити сами за себе да ли је вест тачна", истиче Асанж.

У свом писму каже да није активиста против рата, јер има и оправданих ратова.

"Али нема ничег горег него кад Владе лажу својим народима о ратовима, тражећи од грађана да за те лажи положе своје животе и новац. Ако је рат оправдан, реците истину и нека народ одлучи хоће ли га подржати", поручује Асанж.

На крају свог писма Асанж подсећа на историјску пресуду у случају "докумената Пентагона" кад је Амерички врховни суд 1971. године одбранио право новинара на објављивање докумената о Вијетнамском рату, образложивши да само слободни и ничим ограничени медији могу ефикасно изнети на видело неправилности у Влади.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару