Америка брани Балтик од Русије

Државна секретарка Хилари Клинтон потписала поверљиву депешу за одбрану балтичких држава од Русије, објавио "Викиликс". По плану, у тим земљама било би распоређено девет НАТО дивизија, уз учешће америчких, британских, немачких и пољских војника.

Интернет сајт Викиликс обелоданио је да су НАТО и Сједињене Америчке Државе израдиле планове за одбрану балтичких држава од Русије, пише лондонски дневник Гардијан.

Реч је о проширењу постојеће стратегије, која је обухватала Пољску, и на Естонију, Летонију и Литванију.

Најновија документа показују да је у јануару 2010. године америчка државна секретарка Хилари Клинтон потписала поверљиву депешу, у којој стоји да је НАТО сагласан о проширењу планова о заштити Пољске и на балтичке државе.

У три земље Балтика било би распоређено девет НАТО дивизија уз учешће америчких, британских, немачких и пољских војника, пише Гардијан који се позива на пољски дневник Газета виборча.

У посебном тексту, амерички дневник Њујорк тајмс анализира балансирање Вашингтона између балтичких држава, сада чланица НАТО-а, и Русије, непосредно после њеног рата са Грузијом.

Литванија, Летонија и Естонија осетиле су се угроженим после руске војне победе и тражиле да НАТО разради посебан план за њихову одбрану, што је на крају изведено проширењем плана одбране Пољске и на те три државе.

Депеше Стејт департмента, ипак, позивају чланице НАТО-а да не покрећу јавну дискусију о томе, да се не би изазвала напетост у односима са Русијом.

Пољска под "америчком чизмом"

Пољска је тражила од Америке више заштите од Русије, рекавши да жели "америчке чизме на свом тлу", пише шпански дневни лист Ел паис, наводећи документа која је објавио Викликс.

Ел паис пише да је министар одбране Пољске Богдан Клих рекао америчким дипломатама да трупе САД могу да користе три војна комплекса на пољској територији.

"Желимо америчке чизме на нашем тлу", цитиран је у тајној депеши помоћник пољске владе Витолд Вашчиковски.

Пољске власти рекле су да за њих већу претњу представља Русија него Иран, те да желе "стално, а не привремено" присуство америчке војске.

Пољска је хтела ракете "патриот", бомбардере Ф-16 и транспортне авионе "херкулес" Ц-130, како би ојачала своје одбрамбене капацитете.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару