Швајцарци замрзли рачуне Асанжу

После "Амазона" и "ПејПала", и швајцарска банка "ПостФајненс" прекинула сарадњу са "Викиликсом", блокирајући рачун Џулијана Асанжа у износу од 31.000 евра. Рачун блокиран због лажних података о месту становања Џулијана Асанжа, наводи се у саопштењу банке.

Швајцарска банка "ПостФајненс" блокирала је рачуне оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, наводи Би-Би-Си.

Портал Викиликс наводи да се ради о новцу намењеном Асанжовој одбрани, као и личним средствима у износу од 31.000 евра.

У саопштењу швајцарске банке наводи се да је Асанж дао лажну информацију о месту становања.

"Господин Асанж је навео да станује у Женеви, што је инспекцијом утврђено као нетачно. Асанж не може да докаже да живи у Швајцарској и тиме не испуњава критеријуме које морају да испуне клијенти банке", каже се у саопштењу банке "ПостФајненс" и наводи да је банка због тога била приморана да затвори рачун.

Викиликс, такође, саопштава да је прошле недеље интернет сајт за финансијске трансакције "ПејПал" блокирао 60.000 евра донација немачкој добротворној Фондацији Вау Холанд која су била намењена за промоцију информација путем Викиликса.

Због објављивања тајних докумената и депеша америчког Стејт департмента пружање услуга Викиликсу прекинули су интернет гиганти "Амазон" и "ПејПал"

Шведска је издала налог за хапшење Асанжа, због наводног силовања две Швеђанке, што оснивач Викиликса негира.

Извор Би-Би-Сија наводи да је званичан налог за хапшење, у Британију, стигао данас. Верује се да се Џулијан Асанж крије на југоистоку Енглеске.

Између Закона о шпијунажи и Првог амандмана

Министар правде САД Ерик Холдер рекао је да америчка администрација разматра законе на основу којих би могла да покрене поступак против веб сајта Викиликс, који је објавио поверљиве америчке дипломатске депеше.

Холдер је прецизирао да се трага и за оним регулама, које би могле да прошире област коју покрива Закон о шпијунажи, донет 1917. године, пренела је агенција Ројтерс.

Поједини правни стручњаци указују да ће Обамина администрација тешко моћи да процесуира Викиликс или његовог оснивача, Џулијана Асанжа, на основу оптужби за шпијунске активности.

Поједине одредбе Закона омогућавају да лица буду гоњена на основу неовлашћеног објављивања одређених поверљивих информација.

Међутим, Асанж и Викиликс могу да се бране на основу тога да раде са медијским организацијама, чија је слобода говора гарантована Првим амандманом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару