Асанжова "полиса осигурања"

Џулијан Асанж прети "отровном пилулом", у случају да буде ухапшен, или да "Викиликс" буде угашен. Објавиће нецензурисана документа о злогласном затвору у Гвантанаму и о "Бритиш петролеуму". У Француској "Викиликс" угашен на захтев министра индустрије Ерика Бесона.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж запретио је "отровном пилулом", односно новим објављивањем тајних међународних докумената, у случају да буде ухапшен, или да сајт Викиликс буде у потпуности угашен.

Асанж је запретио да ће објавити "Осигурање", нова нецензурисана документа о, поред осталог, злогласном затвору Гвананамо и о Бритиш Петролеуму.

Осигурање је на интернету још од летос, преузело га је на десетине хиљада присталица Викиликса широм света, али је заштићено лозинком од 256 знакова, која је практично не може да се разбије, јављају америчке телевизије.

"Већ дуго времена делили смо заштићене копије документа које можемо да објавимо. Све што сада треба да урадимо јесте да објавимо лозинку и сва та документа ће у тренутку бити свима доступна", објаснио је Асанж.

Оснивач Викиликса такође упозорава да свака влада која покуша да прекине његове активности провоцира објављивање праве бујице нових државних и економских тајни.

Америчко министарство одбране, наводно, зна за Асанжово "осигурање", али не зна садржај, јер није успело да открије лозинку.

Угашен Викиликс у Француској

Швајцарска организација која одржава веб сајт Викиликс саопштила је да је главни сервер тог сајта у Француској престао да ради и да се тренутно ради на његовом пребацивању на сервер смештен у Шведској. Сајт тренутно користи неколико домена wikileaks.ch, wikileaks.nl, wikileaks.cc...

Денис Симоне из швајцарске организације "Пиратска партија" рекао је да би преусмеравање могло да потраје неколико часова и да је сајт још доступан захваљујући нумеричким адресама са шведских сервера, пренела је агенција АП.

Симоне у изјави за америчку агенцију није могао да каже због чега је сервер у Француској престао да ради.

Француски министар за индустрију Ерик Бесон затражио је у петак забрану "делимичног одржавања сервера тог антикорупцијског веб сајта у Француској".

"Ситуација је наприхватљива. Француска не може одржавати сајт који крши тајност дипломатских односа и угрожава људе", поручио је тада Бесон у писму упућеном званичницима Министарства.

Америчка компанија "Еври Ди-Ен-Ес" четвртак је укинула домен wikileaks.org, а услуге одржавања сервера Викиликсу раније је отказао и "Амазон", због наводног кршења услова коришћења услуге.

Викиликс је прошлог месеца започео објављивање око 250.000 тајних дипломатских депеша, због чега се нашао на мети влада великог броја земаља.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару